Annons
  • Pressreleasebilder från föreställningen Tillbaka innan midnatt
  • Pressreleasebilder från föreställningen Tillbaka innan midnatt
  • Pressreleasebilder från föreställningen Tillbaka innan midnatt
  • Pressreleasebilder från föreställningen Tillbaka innan midnatt

Premiär för barnförbjuden teater-rysare: ”Det finns ett väldigt sug efter skräck”

NÖJE I föreställningen Tillbaka innan midnatt hålls publiken på helspänn.

Annons

På torsdag kväll har den nya föreställningen Tillbaka innan midnatt premiär på Västerbottensteatern. Det är en nervkittlande rysare som utspelar sig i ett hus någonstans i Västerbotten.

Historien, som är skriven av Peter Colley, har satts upp som teater på många håll runt om i världen – men aldrig tidigare i Sverige.

– Det är ett enormt välskrivet manus där det finns en djup som kommer få publiken att fundera både en, två, tre och fyra gånger på vad det är som verkligen händer, säger regissören Jan Karlsson som jobbar på Profilteatern i Umeå.

Annons

Föreställningen är som nämnt en skräckis – och du måste vara minst 15 år för att få se den.

– Filmer har haft lite monopol på den här genren men vi har under många år undersökt vad som går att göra på en teaterscen som är spännande. Vi började redan 2001 och har sedan dess gjort flera uppskattade föreställningar som till exempel Kvinna i svart som spelats i Umeå flera omgångar, säger Jan.

Deras spännande teaterföreställningar har ofta lockat en ung publik.

– Skräck är facinerande och någonting som fängslar människor i alla åldrar. I en teaterföreställningar har vi dessutom fördelen att ha publiken i samma rum som oss och kommer väldigt nära. Det är mäktigt, säger Jan.

Foto: Patrick Degerman

I Tillbaka innan midnatt är fyra skådespelare – Lina Hognert, Julia Jonsson, Sonja Lindblom och Adam Stanišic Stålhammar – på scenen. Men för att få den skrämmande effekt som önskas har även mycket arbete lagts ner på musik, ljudeffekter och ljussättning av teaterns tekniker.

– Det gäller att allt är extremt tajmat på 10-delssekunder för att få maximal effekt, säger Jan.

Den som står för ljusdesignen är Maria Ros.

– Det har varit ett roligt och lustfyllt arbete. Alla inblandade är så duktiga och det är härligt att få hänga med detta gäng som har en sådan kärlek till skräck-genren, säger hon.

Under föreställningens gång förändras ljuset många gånger och det används för att framkalla olika känslor och stämningar.

– I just den här föreställningen handlar det mycket om mörker och tajming. Jag har jobbat nära ljudteknikerna för att få allt rätt och ofta har vi fått justera små små saker för att allt ska stämma.

Föreställningen har premiär den 19 september i Skellefteå och spelas sedan där fram till den 12 oktober. Därefter åker gänget på turné i Västerbotten innan föreställningen avslutningsvis spelas i Umeå.

– Det känns verkligen jätteroligt att få spela den här föreställningen – för alla som vågar sig hit, säger skådespelaren Julia och ler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons