Annons

Premiär för nytt samarbete på Västerbottensteatern: ”En konstnärlig investering”

NÖJE Musikalakademiens slutproduktion Relativitetsteorin har premiär torsdag 9 maj.

Annons

Detta är första gången Västerbottensteatern och Musikalakademien Umeå, som håller till på Strömbäcks folkhögskola, gör en gemensam produktion.

Johanna Edlund, kursansvarig på Musikalakademien, ser det som en fantastisk möjlighet för studenterna att vara med i en professionell produktion med alla de olika avdelningar och det samspel som krävs för att sätta upp en föreställning.

– Vi är Sveriges nordligaste yrkesutbildning i musikal och vi hoppas att det här kan leda till fler samarbeten för att kunna lyfta musikteater i den norra delen av Sverige, säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

Relativitetsteorin är en musikal som är skapad för att framföras av unga vuxna med de funderingar som de har just i denna tid i livet.

– Det är funderingar som både publiken i Skellefteå och våra elever kan relatera kring. Det är också en musikal som ger alla tretton eleverna på scenen en bra pedagogisk utmaning. Alla karaktärer är bärande i föreställningen och i musikalen ryms många olika musikgenrer, säger Johanna.

Repetitionsbild från Relativitetsceremonin – en samproduktion mellan Västerbottensteatern och Musikalakademien i Umeå. Foto: Västerbottensteatern.

Bobo Lundén på Västerbottensteatern ser samarbetet som en viktig uppgift för teatern.

– Vi ska inte vara någon trög institutionsteater utan här ska idéerna få dansa! Det är viktigt att nära de plantskolor som finns i regionen. Att ta chansen till samarbete med en så högklassig utbildning som Musikalakademien ser vi som en konstnärlig investering. Det gäller både på kort sikt, då vi kan erbjuda publiken en högkvalitativ musikalupplevelse, och på lång sikt med möjligheter till fler samarbeten, säger han.

Föreställningen har premiär 19.00 torsdag 9 maj.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons