Annons

Brolle & Mimi öppnar en butik i Skelleftehamn: ”Har alltid legat mig varmt om hjärtat”

HANDEL I december öppnar artisterna Brolle Wallmark och Mimi Werner en butik i Skelleftehamn. “Det här är något som vi pratat om att göra länge”, säger Brolle.

Annons

Som barn besökte Kjell Junior Wallmark, numera känd som artisten Brolle, Skelleftehamn för att hälsa på sin syster som bodde där. I jämförelse med Inbyn, den by utanför Boden som han växte upp i, kändes Skelleftehamn stort och imponerande.

– Det var en upplevelse att få komma hit. Skelleftehamn har alltid legat mig varmt om hjärtat, berättar han när vi träffas i butikslokalen som han tagit över tillsammans med flickvännen och artisten Mimi Werner.

Lokalen ligger på Södra Hamngatan som varit adress för en rad butiker genom historien.

– Jag minns att det var full fart hela vägen här när jag var liten. Speciellt på skyltsöndag var det härlig stämning med julskyltning, tomtar och marschaller. Tyvärr har många fått stänga igen, men vi ser potential och vill gärna vara med och ge gatan mer liv igen, säger Brolle.

Brolle Wallmark kommer bland annat att sälja lampor som han tillverkat själv i den nya butiken i Skelleftehamn.

Företaget går under namnet Respect Nature och har funnits som webbshop ett tag, men blir nu även en fysisk butik.

– Redan för många år sedan började jag ta till vara på träbitar som jag hittade i naturen och annat skräp som andra kasserat. Jag tänkte att det borde gå att återvinna istället för att slängas bort, så jag började bygga tavelramar, lampor och liknande saker. Jag startade ett bolag, men det rann ut i sanden och det var inte förrän jag träffade Mimi för 1,5 år sedan som jag fick en nytändning, säger Brolle.

Mimi, som även hon arbetar som artist, hade sedan tidigare skapat smycken och tyckte att idén med återbruk lät bra.

– Att använda sådant som ska slängas och istället ge det en ny chans borde vara en självklarhet, men tyvärr kastar vi bort alldeles för mycket, säger hon.

Annons

VARIERANDE UTBUD
I butiken kommer det dock inte bara att finnas smycken och inredningsdetaljer. Utbudet innefattar även jakttillbehör, kläder, viltkött och hundmat.

– Gemensamt för allt är att det i grunden respekterar vår natur. Allt överskott från butiken kommer dessutom att samlas i en fond som återinvesterar i den svenska naturen, säger Brolle som själv vistas mycket i skog och mark runt hemmet i Furunäs.

– Så fort jag är ledig så är det där jag befinner mig.

Förutom att sälja produkter kommer olika kurser att hållas i lokalen, bland annat i samarbete med Knivsällskapet.

– Vi vill förena människor runt hantverk, återbruk och jakt, säger Brolle.

Än så länge är det stökigt i butiken – men i mitten av december hoppas Mimi och Brolle vara klara för att öppna.

Förutom butiken har Brolle och Mimi en rad konserter på gång. Först ut är en julturné med start 21 november där de besöker 11 kyrkor runt om i Sverige.

– Det är första gången vi gör något så avskalat tillsammans. Det blir bara jag, Mimi och en husbil som åker runt till dessa kyrkor. Det blir en ny utmaning, men också väldigt roligt, säger Brolle som dock inte besöker någon kyrka i Skellefteå.

– Eftersom jag kommer till Skellefteå med min arenaturné i början av nästa år så får jag enligt kontraktet inte göra någon spelning inom 20 mils radie. Men nästa år kanske vi gör någonting liknande.

Annons

Arenaturnén han pratar om är den som heter Elvis, Cash, The Killer & Me som förra vintern gjorde succé på Göta Lejon i Stockholm.

– Det var helt fantastiskt kul. Jag spelar bara låtar som jag växt upp med, och berättar samtidigt om dessa tre artisters liv. De gick från att vara fattiga kristna pojkar till att spela “djävulens musik” rock’n’roll och stå på världens största scener. Det är fascinerande berättelser som helt är baserade på fakta.

SPELAR I ARENAN
Den 23 februari kommer turnén till Skellefteå.

– Jag spelar inte så mycket i Skellefteå eftersom jag helst vill vara ledig när jag är på hemmaplan, men det här kommer att bli riktigt kul. Jag ser fram emot det!

När öppnar ni butiken i Skelleftehamn?

– Vi siktar på mitten av december, men vi vågar inte ge något exakt datum. Det är en del saker kvar att göra och vi ska ut på turné, så det får bli när det blir, säger Brolle.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons