Annons

Julia från Skellefteå projektleder Leif & Billy: ”Mycket kärlek och skratt i detta gäng”

NÖJE Humorserien Leif & Billy har de senaste åren blivit en succé – och snart kommer en ny säsong. Med i teamet bakom produktionen finns Julia Lindberg från Skellefteå.

Annons

När Julia Lindberg, född och uppvuxen i Skellefteå, började studera Medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet i Umeå hade hon inga planer på att jobba inom TV-branschen. Efter att ha gjort praktik på produktionsbolagen Mag5 och Meter Television fick hon dock mersmak – och när hon efter avslutade studier fick förfrågan om att bli produktionsledare för humorserien Leif & Billy tackade hon ja direkt.

– Jag tänkte wow, klarar jag av det? Men samtidigt hade jag redan lärt mig att man i den här branschen ibland måste ta på sig en för stor kavaj och sedan fylla ut den, berättar Julia när vi träffas på caféet Brygg i Skellefteå.

Hon hade redan under praktiken jobbat en del med karaktärerna Leif & Billy (Klas Eriksson och Alfred Svensson) som då hade Youtubekanalen Nordic Hillbillies.

– Så jag hade koll på dem, men nu skulle serien visas på SVT Play vilket ger lite andra förutsättningar och krav.

Annons

INTENSIVT JOBB
Som produktionsledare börjar Julias arbete till stor del när hon får seriens manus.

– Jag läser igenom allt för att få en uppfattning om vad som går att genomföra rent praktiskt. Hur mycket tid har vi på oss, och hur stor är budgeten? Sen bryter jag ner manuset till ett schema om var, hur och när allt ska filmas. Därefter ska inspelningsplatser bokas samt att statist- och rekvisita-ansvariga ska få veta vilka förutsättningar de har, säger Julia.

Det var intensiva dagar när Leif & Billy spelades in tidigare i höst. Foto: Privat

Väl på inspelningsplatsen handlar det mycket om att se till att allt runt omkring fungerar och att tidsplanen hålls.

– Under de cirka fem veckor som vi spelade in Leif & Billy nu i höst var det långa dagar och hårt jobb, men vi är ett tight team på cirka tio personer som jobbar bra tillsammans. Det är mycket kärlek och skratt i detta gäng, säger Julia som nu varit med och spelat in tre säsonger av humorserien.

NOMINERADE
Tidigare i år blev de nominerade till Kristallen i kategorierna Årets humorprogram och Årets program.

– Vi vann ingen av kategorierna, men bara att vara nominerade var helt fantastiskt och en bekräftelse på att vi gjort något riktigt bra, säger Julia.

Den tredje säsongen av Leif & Billy kommer på SVT Play i början av 2019.

– Nu är jag ju partisk, men det här kommer att bli den bästa säsongen hittills. Klas och Alfred är så enormt roliga, och för varje år blir de bara bättre och bättre. De är helt klart en duo som ni kommer att se mer av framöver.

Julia Lindberg med karaktärerna Leif & Billy. Foto: Privat

För Julia själv, som under de senaste åren även hunnit med att vara produktionsledare för program som Allt för Sverige och Mästerkocken, väntar ett sju veckor långt äventyr i Karibien efter jul. Exakt vad det är för program kan hon inte avslöja.

– Men det ska bli intressant att göra en produktion i ett annat land. Där finns andra utmaningar än hemma, och det blir en bra erfarenhet, säger hon.

Att hon vill stanna i TV-branschen är det ingen fråga om.

– Det är en tuff bransch och ibland gäller det att ha vassa armbågar, men jag har fått vara med på många roliga projekt, och jag hoppas att det fortsätter så, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons