Annons
Johan Fahlgren driver caféet Norma som bara har vegetariska och veganska alternativ på sin meny.

Mer vegetariskt på menyerna i Skellefteå: ”Kul att utvecklingen går åt det hållet”

MAT Allt fler restauranger, snabbmatskedjor och caféer väljer att satsa på växtbaserade rätter.

Annons

Johan Fahlgren öppnade caféet Norma i The Great Northern tidigare i år. Där erbjuder de förutom fika och kaffe även luncher – som är helt vegetariska.

–  Den stora anledningen till att vi inte serverar kött är att konsumtionen generellt är för hög, och att jag inte vill vara en bidragande orsak till det. Det finns även jättebra växtbaserade produkter vilket gör att maten smakar precis lika bra som om den haft animaliskt protein i sig, säger Johan.

Att utbudet är vegetariskt har mottagits bra av gästerna.

– Vi har fått bra respons på maten. Vad jag vet är det inte fler än möjligtvis 1-2 personer som reagerat på att det inte finns något med kött i, säger Johan.

Varje dag har de en dagens soppa eller gryta som inte bara är vegetarisk – utan helt vegansk, gluten- och sojafri.

Blir ni inte begränsade gällande vad ni kan tillaga?

– Det finns hur mycket som helst att välja på. Just nu har vi cirka 20 rätter som vi varvar mellan, och så lägger vi till några nya nu och då.

VEGANSKA BURGARE
Att satsa på vegetariska och veganska rätter är Norma inte ensamma om. Till exempel har Max Hamburgare under de senaste åren tagit fram flera växtbaserade alternativ.

– Det är kul att utvecklingen går åt det hållet. När fler restauranger gör rätterna lättillgängliga och inte längre gömmer dem på baksidan av menyn finns större chans till förändring. Det handlar egentligen bara om att bryta invanda mönster, säger Johan.

En annan aktör som nyligen presenterade en vegansk hamburgare på sin meny är Scandic Skellefteå – och Bastard Burgers, som inom kort öppnar i Skellefteå, hoppas kunna erbjuda alla sina burgare även som veganska framöver.

– Efterfrågan på vegetarisk och vegansk mat ökar och vi på Scandic vill att det ska finnas bra mat som tilltalar alla, oavsett kosthållning, säger Thomas Fankl.

VAR INTE REDO ÄNNU
Wok n Roll i Skellefteå provade i våras att helt plocka bort allt kött och kyckling från sina menyer.

– Jag känner själv att jag mår mycket bättre av det. Jag blir piggare i både kropp och själ – och samtidigt är det bra för miljön om vi äter lite mindre kött, säger ägaren Joyce Cheung.

Joyce Cheung på Wok n Roll.

Förändringen möttes av positiva reaktioner, men även en hel del missnöjda gäster.

– Många var jättenöjda och tyckte att vi gjort helt rätt, men det fanns även de som inte var villiga att prova alternativen som vi tagit fram, säger Joyce.

Därför har de efter sommaren valt att ta in kyckling och biff i menyn igen.

– Det var lite för tidigt att ta bort det helt, alla var inte redo att prova något nytt. Det är synd, men jag tror att det kommer att bli mer och mer vegetariskt framöver och om några år kan det nog fungera bättre.

En stor del av det växtbaserade utbudet som togs fram innan sommaren finns dock fortfarande kvar.

– Jag vill fortfarande att det ska finnas ett bra utbud med vegetariskt då jag tror att det är framtiden. Med tanke på det förändrade klimatet så tror jag dessutom inte att vi har något val, säger Joyce.Magnus Lindkvist

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons