Annons

Inget prisras på gång i Skellefteå: ”Villapriserna i relation till inkomst är helt rimliga”

BOSTAD I riksmedia pratas det om bostadsbubblor, prisras och svårsålda objekt. Men i Skellefteå ser marknaden ut att vara stabil.

Annons

På många ställen i södra Sverige pratas det om prisras inom bostadsbranschen. I Stockholm har priset till exempel sjunkit med 11 procent de senaste 12 månaderna, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– De hårdare amorteringskrav som infördes i mars 2018 tror jag är den största anledningen till detta. Det är inte så att efterfrågan på bostäder blivit mindre, men många har helt enkelt inte råd att köpa bostad på den prisnivå som varit i Stockholm, säger Fredrik Lindfors, Svensk Fastighetsförmedling.

Till skillnad från Stockholm har priset i Skellefteå ökat med 8,2 procent de senaste 12 månaderna, men om vi kortar spannet till 6 månader kan vi även här se en liten nedgång.

– Jag tror dock inte att just amorteringskravet gjort någon större skillnad här eftersom priserna i Skellefteå är så mycket lägre än i Stockholm. En villa som där kostar 8 miljoner kan här ligga runt 2 miljoner, och 1 procents amortering på de olika summorna skiljer sig kraftigt, säger Fredrik.

ÅRSTIDEN PÅVERKAR
Att det varit en liten nedgång de senaste sex månaderna kan också bero på årstiderna. Historiskt har priset under sommaren gått ner något, vilket kan bero på att fler väljer att sälja sina hus då – och det helt enkelt är fler objekt som konkurrerar bland köparna.

– Att sälja sin villa under vintermånaderna är ofta ett bra tips för att få bra betalt för sin villa. Då är det färre objekt ute, men lika många som söker efter ny bostad, säger Viktoria Backlund på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Viktoria konstaterar att priserna länge ökat i Skellefteå – varav de senaste åren väldigt kraftigt.

– Vi ser en avmattning sedan början av året, men över tid ser priserna fortfarande ut att öka något, även om det inte är i lika snabbt takt som tidigare, säger hon.

Något ras är det inte tal om, enligt de mäklare som Megafonen pratat med.

– Vi ser inga tendenser till det. Enligt vad vi kan se är det en sund marknad i Skellefteå där villapriserna i relation till inkomst är helt rimliga. Samma intryck får vi när vi pratar med kollegor i närliggande städer som inte heller har några problem med att få husen sålda, säger Fredrik.

INTE BARA I CENTRUM
Hur framtiden utvecklas kan dock ingen vara riktigt säker på.

– När alla nyproducerade lägenheter som byggs just nu ska fyllas lär det komma ut en del villor på marknaden. Det ökade utbudet gör då att konkurrensen om kunderna blir tuffare, och det kan bidra till att det blir mer svårsålt. Men om batterifabriken å andra sidan kommer så lär efterfråga öka i förhållande till utbudet, och då ökar bostadspriserna igen, säger Viktoria.

Prisökningen på villor som skett i kommunen gäller inte bara centralorten. Även i närliggande samhällen och mindre byar har priserna ökat.

– Det blir ringar på vattnet. När priserna går upp centralt så går priserna runt om också upp. Bergsbyn, Kåge och Ursviken är orter där priset stigit ordentligt – men de senaste åren har även orter som Byske, Burträsk och Boliden blivit allt populärare. Det finns vad jag vet ingen plats i kommunen där det inte går att sälja huset på grund av var det ligger, säger Fredrik.

”DÄRFÖR STIGER PRISERNA”
Ann-Helén Bågesund Marklund har startat Marklunds Mäkleri som enbart fokuserar på fastigheter som ligger på landsbygden. Även hon har sett att efterfrågan på lantliga lägen ökat.

– Jag möter många som tror att det är hopplöst att sälja deras hus som ligger lite avsides, men det handlar om att få ut objekten till rätt köpare och lyfta fram fördelarna, säger hon.

Ann-Helén tror att priserna på landsbygden kommer att öka även fortsättningsvis.

– Efterfrågan börjar bli större än tillgången, och därför stiger priserna just nu, och de kommer att fortsätta att göra det. Många vill leva närmare naturen och de inser även hur mycket hus de får för pengarna, säger hon.

Artikeln publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons