Annons

Northvolt väljer Skellefteå

Annons

Fabriken kommer att bli ett spektakulärt bygge – men exakt hur den ska se ut är inte klart än. Bilden ovan är från Northvolts första presentation. Till vänster VD Peter Carlsson.

FÖRETAG Totalt väntas fabriken innebära uppemot 2000-2500 arbetstillfällen i Skellefteå.

Företaget Northvolt har valt Skellefteå som etableringsort för sin planerade batterifabrik. En forskningsverksamhet kommer att förläggas till Västerås. Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till upp emot 4 miljarder Euro varav merparten kommer att investeras i Skellefteå.

– Vi är glada för beskedet. Det här kan bli en av Europas största etableringar. Valet av Skellefteå är ett styrkebesked för hela norra Sverige, säger Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, ett pressmeddelande.

Beskedet gav Northvolt på en presskonferens i Stockholm på torsdagsförmiddagen.

– Skellefteå uppfyller samtliga grundläggande förutsättningar för etableringen av fabriken på ett enastående sätt. Vi ser dessutom en stor fördel i att kunna använda oss av Skellefteås förnybara energiförsörjning, säger Peter Carlsson, grundare och VD, Northvolt.

Ny skiss över fabriken som ska byggas i Skellefteå. Skiss: Northvolt

Fabriken väntas innebära uppemot 2000-2500 arbetstillfällen i Skellefteå och kommer att innebära lokal och regional utveckling inom flera områden.

– Skellefteå har visat att vi har de förutsättningar som krävs för en etablering av detta slag. Vi kan erbjuda 100 procent förnybar energiproduktion, en attraktiv site, väl fungerande hamn, järnväg, närhet till kommunikationer och dessutom en hög livskvalitet med möjlighet att snabbt öka byggandet av bostäder och skolor som kommer att behövas, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Northvolts ambition är att sätta spaden i marken under andra halvåret 2018 och ha den första fjärdedelen av fabriken klar och uppe i produktion år 2020. När fabriken är fullt utbyggd år 2023 kommer den totalt att producera 32 GWh batterikapacitet per år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons