Annons

”Många kosttillskott onödiga”

Annons

Cecilia Hellberg jobbar som dietist på Västerbottens Läns Landsting.

HÄLSA Över 4,7 miljarder kronor. Så mycket pengar lägger vi svenskar på kosttillskott varje år enligt branschföreningen Svensk Egenvård. “Många av tillskotten är onödiga”, säger dietisten Cecilia Hellberg.

Cecilia Hellberg jobbar som dietist på Västerbottens Läns Landsting. Frågan om människor får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler via vanlig mat dyker ofta upp.

– Svaret är att det i de allra flesta fall räcker med vanlig mat för en frisk person som äter varierat, berättar Cecilia för Megafonen och fortsätter:

– Sedan finns det speciella grupper som rekommenderas tillskott. Till exempel är extra järn och folsyra bra för de som vill bli, eller är, gravida. B12 och D-vitamin kan behövas för de som äter vegansk mat och de som äter mjölkfritt kan behöva tillskott av kalcium och D-vitamin. De behöver däremot bara äta de doser som rekommenderas, vilket inte är några stora mängder.

Trots detta har försäljningen av kosttillskott ökat stadigt de senaste åren och 2016 handlades tillskott för över 4,7 miljarder kronor enligt branschföreningen Svensk Egenvård.

– Jag tror dels att ökningen beror på att fler intresserar sig för kost och hälsa idag och ofta blir osäkra om de får i sig alla ämnen, och dels att det finns de som slarvar med maten och försöker ta genvägar, säger Cecilia.

ÖVERKONSUMERAR C-VITAMIN
Att äta kosttillskott kan vara farligt – men bara om det överdoseras.

– Kosttillskott är sådant som finns i vanlig mat, men i koncentrerad form. Det är inte farligt på något vis om det äts i rekommenderade mängder och om du inte äter kosttillskott som utlovar tveksamma effekter. Man ska också vara återhållsam med att äta specifika kosttillskott utan konstaterad brist eftersom olika mineralers upptag kan konkurrera med varandra i kroppen, säger Cecilia.

Vad händer om jag äter för mycket?

– Vid kraftig överdosering kan du få förgiftningssymptom, och då främst från fettlösliga tillskott eftersom de lagras i kroppen. De som är vattenlösliga kissar vi till stor del ut när vi får i oss för mycket. Även de kan överdoseras men det är svårt att komma upp i sådana mängder.

C-vitamin är ett exempel som människor i många fall överkonsumerar, menar Cecilia.

– De flesta av oss får i oss tillräckligt med vitamin C genom mat och det finns ingen anledning att äta så stora mängder som många brustabletter innehåller. Det är inte farligt – men det allra mesta kissas ut och det är verkligen att kasta pengar i sjön, säger hon.

PROTEINPULVER
De tillskott som i försäljningssiffrorna ökar mest är sportnutrition. Med jämna mellanrum rapporterar media om att det kan finnas olagliga substanser i den typen av produkter, men det är då främst i enstaka fall av viktminskningsprodukter eller prestationshöjande medel som importerats från andra länder.

– Allt kosttillskott som säljs i Sverige går under livsmedelslagen och det är producenten och säljaren som ansvarar för att produkten innehåller samma sak som står på etiketten. Rent generellt kan du lita på det som tillverkas och säljs i Sverige, men om du importerar från andra länder bör du vara på din vakt, säger Cecilia.

Kan till exempel vanligt proteinpulver vara farligt?

– Det ser jag som mycket otroligt. Det är inte något konstigare än en koncentrerad form av mjölkpulver. Sen gäller det som vanligt att inte byta ut sin vanliga mat mot detta, utan se det för vad det är – ett tillskott till sin vanliga kost.

I statistiken är det en kategori av tillskott som går mot strömmen och minskar med nästan 10 procent: viktkontroll.

– Det tror jag är för att folk börjar bli upplysta om att det faktiskt inte fungerar, och om det fungerar så är det olagliga preparat i dem, säger Cecilia.

Kosttillskott finns i olika former som kapslar, piller, flytande eller pulver. ”Kosttillskott är sådant som finns i vanlig mat, men i koncentrerad form”, säger Cecilia Hellberg.

D-VITAMIN
En vitamin som det ofta pratas om är D-vitamin som fick höjt dagligt rekommenderat intag 2012. Vitaminen tas upp av kroppen via mat samt solens strålar, men eftersom en stor del av dagarna är mörka i vår del av världen behövs det i vissa fall tillskott.

Anledningen till ökningen av det rekommenderade intaget är enligt Livsmedelsverket att det finns nya studier som visar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från kosten för att behålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i blodet även under vintern.

– Framförallt är det speciella grupper som barn under två år samt vuxna och äldre som har heltäckande kläder eller inte vistas utomhus som behöver tillskott, men även generellt kan vuxna behöva tillskott under vintern, säger Cecilia.

Till barn och vuxna upp till 75 år rekommenderas 10 mikrogram per dag, och för äldre samt vuxna som inte exponeras för solen rekommenderas 20 mikrogram per dag. Då är även det som tillkommer via kosten medräknat.

– Blir mängderna D-vitamin för stora kan det vara giftigt och leda till höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Att få i sig farliga mängder D-vitamin via maten går dock inte, men om man äter flera kosttillskott som innehåller D-vitamin kan det bli för mycket, säger Cecilia.

Enligt livsmedelsverket rekommenderas det att vuxna inte överstiger totalt 100 mikrogram per dag.

 

Artikeln publicerades i senaste numret av Megafonen – läs hela tidningen här:

 

Klicka här för att läsa tidningen i helskärm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons