Annons

Vill låna ut utrustning gratis

Annons

HÄLSA Den 10 september arrangeras en insamling på Solbacken för att kunna starta upp Fritidsbanken där människor kan låna sportutrustning gratis.

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar där du kan låna utrustning för en aktiv fritid som till exempel skidor, skridskor, inlines, flytvästar och snowboards.

Insamlingen den 10 september är ett samarbete mellan Fritidsbanken och GeBortTillSport. Initiativtagare till GeBortTillSport är TV4-profilen Ida Björnstad som 2015 var med och samlade in 9,5 ton sportutrustning i fem städer och skänktes till behövande.

Nu görs satsningen igen – men på 57 platser i Sverige och tillsammans med Fritidsbanken.

– Jag är jätteglad att vi tillsammans med Fritidsbanken kan bidra till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. Folkhälsa och idrott är otroligt viktiga funktioner i samhället som GeBortTillSport och Fritidsbanken hjälper till att värna om på ett fint sätt, säger Ida Björnstad i ett pressmeddelande.

En av orterna är Skellefteå där Västerbottens Idrottsförbund, Idrottsservice, Skellefteå kommun samt Solbacken inlett ett samarbete för att inom en snar framtid kunna erbjuda kommunens första Fritidsbank.

För att starta Fritidsbanken i Skellefteå arrangeras en insamling den 10 september mellan 10.00 och 16.00 på Solbackens Handelsområde.

– För oss på Fritidsbanken innebär samarbetet med TV4 och GeBortTillSport en stor möjlighet. Det ger oss utrustning som vi sedan kan låna ut gratis och uppmärksammar även fördelarna med lån och återbruk som en väg till en mer aktiv fritid. De flesta har sport- och fritidsprylar hemma som aldrig används. Med GeBortTillSport kan den komma till användning igen istället för att ligga hemma och samla damm, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken.

För att låna grejer hos Fritidsbanken finns ingen avgift. ”Det ska inte kosta pengar att låna, vi har ingen deponeringsavgift och heller ingen förseningsavgift. Går något sönder syns det att man har haft kul! Inga böter eller ersättningskrav med andra ord.”, skriver de i pressmeddelandet.

Fritidsbanken är en ideell organisation som startade i Deje i Värmland 2013 och som idag finns över hela landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons