Annons

Då invigs nya hinderbanan

Annons

Hinderbanan är inspirerad av militära hinderbanor – men förenklad för att passa fler. Hindret på bilden är inte från Vitberget.  Foto: Arkivbild.

HÄLSA  Nu är arbetet med hinderbanan på Vitberget i full gång. Den 24 september ska den vara klar.

En hinderbana för ungdomar och vuxna håller just nu på att byggas på Vitberget. Tanken var att den skulle vara klar redan tidigare i sommar, men på grund av extra markarbete har projektet blivit förskjutet.

– Vi har varit tvungna att dika ur området mer än vi hade räknat med, men nu håller banan på att byggas, säger Alexandra Miller, projektkoordinator på Kultur och Fritid Skellefteå.

Banan kommer att bestå av en slinga som är 300 meter lång, med tio hinder i olika former.

– Hindren har byggts i trä för att passa in i omgivningen och svårighetsgraden är anpassad för att passa människor som är olika fysiskt starka. På de flesta hinder finns hjälpmedel så att du själv kan välja hur svårt du vill göra det för dig, säger Alexandra.

Banan innehåller till exempel traditionell armgång, kryphinder och en nätvägg.

– Många hinder kommer att kännas bekanta, men vi har även några nya hinder som vi konstruerat själva.

Hur ser de ut?

– Vi har till exempel en tre meter hög låda som du med hjälp av ett rep klättrar upp på för att sedan hopp in i, och som du sedan ska ta dig ur genom att trycka dig uppåt. Den är fysiskt jobbig, men det finns så klart även öppningar i marknivå att ta sig ut ur om det skulle behövas.

Skisser på två av de hinder som kommer att finnas på hinderbanan. Till vänster armgång och till höger ”lådan”.

Banan – som är utformad så att två personer kan genomföra den jämsides – ligger uppe på Vitberget på väg mot Boda Borg.

– Många nyttjar elljusspåren där och det finns möjlighet för ombyte och bra parkeringsplatser. Därför blev det där vi byggde den här första hinderbanan.

Om den blir populär kan det vara aktuellt att bygga fler i kommunen.

– Vi får testa och se vad folk tycker om banan. Antingen kanske det kan bli fler banor i framtiden, eller att vi utvecklar den här banan med ännu fler hinder, säger Alexandra.

Invigningen planeras till 24 september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons