Annons

Petter föreläser i Skellefteå

Annons

Petter Foto: Fredrik WannerstedtArtisten och entreprenören Petter kommer att hålla sin föreläsning ”Entreprenören, varumärket, artisten och att våga” i Skellefteå under förmiddagen den 20 januari. Foto: Fredrik Wannerstedt

FÖRETAG På måndag den 16 januari börjar Skellefteås näringslivsvecka Bizbuz med ett fullmatat program.

Den 16-20 januari arrangeras näringslivsveckan Bizbuz i nybyggda The Great Northern. Syftet med Bizbuz är att skapa ett forum för alla som vill inspireras av goda exempel, bidra och förstå mer om näringslivsutvecklingen i regionen. Utbytet av tankar och idéer är det centrala.

– Här presenteras de lyckade satsningarna och problemlösningarna blandat med givande samtal inom en mängd av näringslivets aspekter: internationalisering, digitalisering, expansion, värdskap, kultur och ungt entreprenörskap, säger Bengt Ivansson, näringslivschef, i ett pressmeddelande.

Varje dag börjar med frukost och alla kan komma och gå som de vill hela veckan. Det kostar dessutom ingenting att delta.

– I gengäld hoppas vi att våra besökare vill ta plats och tänka stort i utvecklingsfrågor, säger Bengt.

Varje dag under veckan är uppbyggd kring olika teman och inriktningar:

Måndag: Digitalisering + Öppet hus och invigning av The Great Northern (TGN).
Med TGN som flaggskepp kan ett helt nytt ekosystem av digital utveckling och globala affärsmöjligheter växa fram. Under invigningen är alla välkomna att besöka den nya tidens fabrik, där gränsen mellan företag, discipliner, geografi och marknad allt mer suddas ut. Under dagen finns inspirerande föreläsare på plats som Vincent Dignan och David Eriksson m fl. Programmet kretsar kring framtidsfrågor som spelindustri, digitalisering, internationell business och global co-working.

Tisdag: Expansion och utveckling
För att nå målet med 80 000 invånare år 2030 är vi många som måste hjälpas åt och tänka i nya banor och skapa förutsättningar för tillväxt. Den traditionella basindustrin och teknikföretagen går en spännande framtid till mötes. Under dagen möter vi bland annat Robert Tenselius från Teknikföretagen i Stockholm som pratar om nya utmaningar. Skellefteå Kraft och Vattenfall satsar 50 miljoner kronor gemensamt för att locka elintensiv industri till Norrland, vilket kommer leda till en nyindustrialisering. Varför gör de detta, vilka industrier är aktuella och hur ser möjligheten ut? En rad intressanta panelsamtal kopplade till dessa ämnen äger rum, med representanter från såväl Boliden som Innovationsrådet. Boliden håller även föredrag kring hur Rönnskär är en viktig spelare i den cirkulära ekonomin.

Dagen bjuder också på spännande samtal om sportnäringen som tillväxtmotor, innovativ fastighets- och stadsutveckling samt
lunchdate med Skellefteå kommun om handlingskraftig samverkan.

Onsdag: Värdskap och besöksnäring
Turismen har växt till en stor exportindustri i norra Sverige. Men det är inte bara turistanläggningar som kan gynnas.
Besöksnäringen spänner över många branscher och under dagen kommer Visit Skellefteå med hjälp av bland andra Holiday Clubs Pernilla Gravenfors att drilla besökarna i värdskap och kundbemötande.

Under kvällen gästar Gravenfors även Marknadsföreningens ”Lounge” för att prata kommunikativa aspekter på värdskapet.

Torsdag: Kultur och näringsliv
Hur kan kultur och näringsliv samarbeta på ett sätt som affärsmässigt gynnar dem båda? Hur kan kultur stärka en stads utveckling och attraktionsförmåga? Under rubriken ”Ingen reser till en stad för att titta på industrilokaler” lyfter Västerbottensteaterns vd Francesca Quartey fram kulturens roll för en plats som vill växa. Under dagen bjuds vi även på föreläsare från Liverpool – en plats som gjort en enastående resa från nedgången industristad till ett blomstrande samhälle med kultur och besöksnäring som starka inslag.

Krenova som utvecklar kreativa branscher bjuder på en intressant föreläsning av Lotta Ahlvar, tidigare vd på Moderådet, som pratar om design, hållbarhet och näringsliv. Pinax berättar bland annat om effektiva verktyg för att ta sig vidare i kreativa processer och föreningen Kultur och Näringsliv lyfter goda exempel där näringsliv och kultur samarbetat på lyckosamt vis. Vi får bland annat lyssna till såväl Volvo som Sandvik som berättar deras samarbeten med kulturaktörer.

Fredag: Ungt Entreprenörskap
En plats näringsliv är beroende av att nästa generation tillåts blomstra. Men vad är det som driver unga företagare i dag och hur ser de på sina egna förutsättningar och möjligheter? Vi går direkt till källan för svar på dessa frågor under BizBuz avslutande dag när No Plan B och Ung Företagsamhet (UF) bjuder in till inspirationssamtal om ungt entreprenörskap. Bland talarna syns här artisten och entreprenören Petter.

Kvällen avslutas sedan med Alvargalan där Skellefteås näringsliv hyllas.

Bakom initiativet med Bizbuz står Skellefteå kommuns näringslivskontor, tillsammans med näringslivsorganisationer och företag.

Läs mer och se komplett program på bizbuz.se.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons