Annons

Nu börjar prideveckan

Annons

Skellefteå PrideFörra vintern deltog över 2000 personer i pridetåget. I år hoppas arrangören på minst lika många. Foto: Privat.

NÖJE Förra vintern arrangerades Skellefteås första pridefestival. Det blev en succé och i år utökas eventet till en vecka: ”Pride står för allas rätt att vara den man är”, säger Mirja Egefjord.

Uppskattningsvis 2500 personer deltog i prideparaden i november förra vintern när Skellefteås första pridefestival arrangerades.

– Vi hade ingen aning om hur många som skulle vara med, och så blev det över 2000 personer. Det var hur häftigt som helst, jag fick gåshud, berättar Mirja Egefjord, ordförande i RFSL Skellefteå.

Denna gång har Skellefteå Pridefestival flyttats till februari och utökats till att pågå i en vecka mellan den 8-14 februari.

– RFSL Piteå Älvdal som var med och arrangerade Snow Pride förra vintern hade en turné i Norrbotten under hösten och därför tyckte vi att det var bättre att flytta vår festival till februari så att det inte krockar. Dessutom händer det inte så mycket i februari, säger Mirja.

Under veckan kommer det att arrangeras olika event med pride-tema på olika platser i Skellefteå – men RFSL Skellefteå uppmanar även företag, föreningar och privatpersoner att hitta på egna saker.

– Det kan vara små eller stora saker. Vi vill att pride syns och att det pride står för – människors rätt att vara den man är – ska lyftas fram, säger Mirja.

Det officiella programmet fylls på hela tiden men klart nu är att det blir en regnbågsmässa på St Olovs Kyrka på måndagskvällen, en dialog mellan kommunens gruppledare om hur de vill göra Skellefteå till en mer inkluderande stad på tisdagen, att det på onsdag och torsdag visas film på Nordanå och att fredagen fylls av föreläsningar och en utställning på Brinken.

Pridefestivalen kulminerar sedan i prideparaden på lördagen med efterföljande pridefest på Brygg CC där Gabriel Fontana – som deltog i Idolrevanschen – kommer att uppträda.

– Du behöver inte vara HBTQ för att gå i pridetåget. Där går du med för att visa att du stöttar människors rätt att vara olika, säger Mirja.

Prideparaden avgår från Balderskolan klockan 12.00 den 13 februari.

Läs mer om Skellefteå Pride här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons