MAT Hoppas vara igång innan jul: ”Tanken att öppna ett café har funnits länge”.
För två och ett halvt år sedan tog Pernilla Tafvelin Holmgren och Mattias Huttunen över bageriet Wallins Kafferepet.
– Vi hade nog inte förstått hur mycket jobb det skulle innebära och nästan allt var nytt, men det har helt klart fått oss att växa som människor, säger Pernilla och tittar mot Mattias som nickar instämmande.
– Det har varit tufft men även lärorikt och inspirerande, säger han.
Nu har de däremot kommit in i arbetet och tycker sig ha tid över för ett nytt projekt.
– Haha, ja, nu är vi under 14 timmars arbetsdagar nästan varje dag, säger Pernilla och skrattar.
Vad är det ni ska hitta på här?
– Det ska bli ett café och delikatessbutik med lättare luncher, säger Pernilla.
Kommer ni att sälja Wallins-produkter?
– Nej, det här kommer att vara ett eget varumärke med egna produkter. Vi kommer att göra samköp med ingredienser, men mer än så är det inte sammankopplat, säger Mattias.
Varför blev det just Byske?
– Vi har kikat på flera mindre orter runt Skellefteå och så dök den här lokalen upp. Vi har även köpt sommarstuga i Tåme och tillbringat mycket tid här i sommar. Det är en fantastiskt trevlig ort.
Att turister från Norge kommer att vara en stor kundgrupp är ingen hemlighet, men Pernilla och Mattias kommer även att ha öppet på vintern.
– Om allt faller på plats så vill vi vara igång innan jul, säger Mattias.
Caféet kommer att hålla till på Storgatan i Byske i samma hus som Swedbank och kommer att innebära minst en ny heltidstjänst på orten.
Nyheten publicerades ursprungligen i Megafonentidnignen 8 2015 (sida 7):