Annons

En storslagen sommarmusikal

Annons

Foton från pressvisning. Foto: Magnus Lindkvist

NÖJE Med en storslagen scen och ny stor läktare bjuder Västerbottensteatern in dig till 1400-talets Paris i sommar. ”Det är den största sommarteatern som vi någonsin gjort”.

I sommar får Victor Hugos klassiska berättelse om klockringaren Quasimodo nytt liv på Nordanåområdet. På en storslagen scen ute i det gröna gestaltar hela 26 skådespelare den gripande historien i form av en musikal.

– Vi har pratat om att göra en musikal tidigare. Varför inte kombinera det med sommarteatern och göra en sommarmusikal? berättar Fransesca Quartey som står för manus och regi.

Historien utspelar sig i slutet av 1460-talet med Quasimodo och den romska flickan Esmeralda som huvudrollsinnehavare.

– Victor Hugos historia om Ringaren i Notre Dam är fantastisk och väldigt aktuell just nu. Den handlar om att se bortom hudfärg, etnicitet och att acceptera olikheter. Om makt, kärlek och att se bortom fasaden, säger Joseph Vila Garcia som spelar Quasimodo.

Årets sommarteater spelas på en scen föreställande katedralen Notre Dame. Ett bygge som i sig gör ett besök på årets sommarteater värd sin entrépeng.

– Det är ett stort bygge. Grunden är byggd av ställningsbyggare och sedan har vi byggt på golv, fonder och allt runt om. Det är mycket pyssel att få till det, säger Tage Markusson, teknisk chef, som även varit med och monterat ihop den nya läktaren som rymmer hela 390 personer.

– Vi har som ambition att utveckla sommarteatern till ett besöksmål på sikt och vill växa ytterligare. En större läktare var en förutsättning för det, säger Birgitta Bergmark, pressansvarig på Västerbottensteatern.

Med den nya läktaren blir årets sommarteater den största någonsin både publikmässigt och ekonomiskt.

– Den som kommer för att se kan förvänta sig äventyr, en stark berättelse, fantastisk musik, dans och fin koreografi. Allt framför en enormt mäktig scenografibild, säger Fransesca.

Årets sommarteater spelas fram till och med 12 juli.

Ringaren i Notre Dame

Av: Victor Hugo
Manus & regi: Fransesca Quartey
Scenografi och kostym: Yvonne Ericsson Sångtexter: Bim Wikström
Musik: P-O Nilsson
Koreografi: Camilo Ge Bresky
Mask: Evalena Jönsson Lunde
Skådespelare: Sarah Appelberg, Knut-Sigurd Bygland, Rasmus Dahlstedt, Joseph Vila Garcia, Göran Hansson, Mikael Lindgren, Elin Ström.
Amatörteaterskådespelare: Malin Andersson, Judith Bahta, Edward Bergqvist, Ove Forsman, Johan Hellgren, Thomas Holmström, Erik Hultqvist, Karin Häggmark, Ella Hällgren, Fredrik Johansson, Anneli Lindgren, Susanne Lohman, Amandreas Norman, Maria Pettersson, Jasmine Ravaghi, Susanne Sundqvist-Bergkvist, Isabell Söderlund, Roger Wikström, Janna Åström

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons