Annons
Annons

Suss goda saffransbullar

Annons MOBILE TOP

saffransbullar

MAT Favorit i repris! Här hittar du Suss recept på saffransbullar med apelsin och mandelmassa.

Susanne Sigården (tidigare Henriksson) har tidigare skrivit om sina saffransbullar på Megafonen.nu. Här kommer hennes inlägg i repris.

 

Saffransbullar med apelsin & mandelmassa
30-40 stycken

0,5 gram saffran (1 påse)
150 gram smör, rumstempererat
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar, vanlig går också bra
1 dl strösocker
1 tsk salt (låter mycket, men det är 1 tesked det ska vara)
2 tsk vaniljsocker
14 dl vetemjöl

Pensling & garnering:
1 ägg, uppvispat
strösocker
flagad mandel

Fyllning:
175 gram mandelmassa (eller gör egen)
175 gram smör, rumstempererat
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
1 st apelsin, skalet och 1 msk av saften

Ta fram smöret till fyllningen.
Smält en liten klick smör i en kastrull och lägg i saffran så att saffranet får komma igång med sin smak.
Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke eller matberedare.
Häll på vätskan och rör runt så jästen smälter.
Rör i socker, vaniljsocker och salt.
Arbeta in lite mjöl i taget tills du satt i nästan allt.
Klicka i det rumstempererade smöret eftersom och arbeta degen tills det är jämn fördelat i degen.
Sätt i resten av mjölet tills du har en smidig deg.
Arbeta gärna i maskin minst 5 minuter och om du knådar för hand, så länge du bara orkar gärna en kvart.
Låt degen jäsa under bakduk 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Riv mandelmassan fint och vispa ihop med smör, socker, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft med elvisp.

Dela degen i två bitar och kavla ut till 1/2 cm tjocklek på ett lätt mjölat bakbord.
Bred fyllningen på och rulla ihop.
Skär längderna i 2-3 cm breda bitar och lägg dem i pappersbullformar på plåtar med snittytan uppåt.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller flagad mandel.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Tips!

Lägg bullar lite luftigt i en gjutjärnspanna och grädda i den (utan papper då alltså). Så har du ett väldigt fina brytbullar!

Tips 2!

Hur får man saffransbröd saftigt?
Alla vill veta och det är inte svårt alls.
Många kockar och bagare säger olika.

Endel säger att man ska använda ägg.
Endel säger att man ska ha i Kesella.
Endel säger att mycket smör är knepet.

Jag säger inga ägg (ägg är uttorkande) och knåda degen så länge dina armar orkar. Ännu bättre om du har en maskin som gör jobbet åt dig.
Och ha i rumstempererat smör istället för att smälta smöret.
Det är allt.

 

Kolla in Megafonentidningen
för fler goda saffransrecept:

Annons
Annons
Annons
Annons