Annons

Dags för Trästockfestivalen

Annons

Say Lou LouSay Lou Lou spelar på årets upplaga av Trästockfestivalen och ser ut att ha en lysande framtid som artister. Foto: Benjamin Vnuk / Pressbild

NÖJE 2009 spelade First Aid Kit i klubb ABF-tältet på Trästock och promenerade runt på campingområdet. I dag flygs systrarna jorden runt och gör succé i det ena landet efter det andra. Ett lysande exempel på hur Trästockfestivalen har en förmåga att blanda etablerade artister med de som kommer att vara världsstjärnor i morgon.

När du kliver in på Trästockfestivalens kontor på Mullberget är det svårt att inte häpna över alla stora namn som går att läsa på tidigare års festivalaffischer. Vad sägs som Moneybrother, Melissa Horn, Veronica Maggio, Miss Li, Teddybears, Millencolin, Laleh och The Hives? För att bara nämna några.

Kollar du ännu närmare, på de artister och band som skrivits med mindre stil, kan man dessutom hitta ytterligare godbitar. På affischen från 2009 står First Aid Kit som 24:e (!) akt i det som brukar vara en typ av rangordning av bandens popularitet.

– Det var innan de hade släppt sitt debutalbum och jag vet att de gick runt på festivalen och tyckte att det var världens bästa grej. De hängde på campingen och trivdes, berättar Tea Lindholm som sedan förra året är ansvarig för Trästockfestivalen.

I sommar åker First Aid Kit världen runt och turnerar i bland annat USA, Kanada, England, Japan, Australien, Belgien, Holland, Frankrike, Tyskland och Sverige… Ja, ni förstår, de är mer än stora nu.

Bland tavlorna finns även andra exempel på artister som skulle få vissa att haja till och tänka ”Va, spelade de i Skellefteå då?” och andra att stolt säga ”Ja, jag var där och det var magiskt!”.

The Tallest Man on Earth är en sådan artist.

– De inbitna visste vem han var då men han var inte känd för allmänheten och jag är själv besviken över att jag missade det. Däremot såg jag honom i San Diego när jag bodde där för drygt ett år sedan och där drog han fulla hus. Det är häftigt, säger Tea.

Trästockfestivalen har alltid haft en förmåga att pricka rätt på artister som är på väg upp.

– Jag har inte jobbat här så länge så jag ska inte ta åt mig äran för festivalens historia men visionen för hela festivalen är, och har varit, att det ska vara en festival där människor upptäcker nya artister och band.  Det är till stor del Jocke Wallström som genom åren varit hjärnan bakom bokningarna. Han har en enorm känsla för vad som kommer att slå.

Från starten var Wallström själv ansvarig för bokningarna men sedan 2011 finns en bokningsgrupp bestående av fyra personer, varav Wallström är en.

– I samband med att organisationen föryngrats har vi gjort den här gruppen för att vi andra ska få en inblick i hur Jocke jobbat. Det är lärorikt och viktigt för framtiden.

Årets festival innehåller flera etablerade namn som är kände för den stora massan som Mikael Wiehe, Linnea Henriksson, Linda Pira och Graveyard – men garanterat även namn som vi om några år kommer att häpnas över.

Kolla in listan här nedan, ta dig till Nordanåområdet den 10-12 juli och missa inget som du kommer att ångra.

 

Fyra akter för framtiden på årets festival:

– Say Lou Lou. Den svensk-australiska duon är stora i världen men har inte riktigt slagit i Sverige – än. De kom i år med på BBC:s omröstning som listar nya musiklöften och kan nästa år vara lika stora som First Aid Kit så passa på att se dem i sommar.

– Hurula. Sångaren som tidigare spelat med Masshysteri men sedan bandet upplöstes satsat på solokarriär. Han släppte sin första singel i januari och låten ”22” spelas redan
flitigt.

– Linda Pira, Stor & The Salazar Brothers. Linda Pira slog i och för sig igenom ordentligt 2013 med sin hyllade debut-EP Matriarken men det lär bara vara början av en lång och framgångsrik musikkarriär.

– Holy Milk. Holy Milk är en ambient groove pop-kvartett från London som liknats vid andra band som The XX, London Grammar och Mt Wolf. Bandet har ännu inte släppt någon fullängdare och spås en lysande framtid.

Stora Trästockplaylisten:

För att spara ner playlisten till ditt Spotify-konto, klicka HÄR och sedan på Follow

(För att spara ner playlisten till ditt Spotify-konto, klicka HÄR och sedan på Follow)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons