Annons

Paltschwimen

Annons

Dagens middag

20121014-205648.jpg

Så kvällens känsla fattar du..
Jag gör inte palt efter recept men ungefär såhär går det till.
I Pitepalt har man ca 10 av potatisarna skakade och kokta innan man river dem. I palt har man inte det.

Palt ca 30 stycken

3 kg potatis
ca 4 tsk salt
ca 6 dl kornmjöl
ca 12 dl vetemjöl
600 g rimmat sidfläsk

Sätt igång en stor kastrull med vatten och salt så det börjar koka.
Skär sidfläsket i små bitar.
Skala potatisen och riv den på rivjärn.
Blanda i saltet.
Häll i kornmjölet och rör runt.
Häll i vetemjölet eftersom och rör om. Hur mycket av vardera mjölsort man vill ha är helt upp till hur man vill det ska smaka. Gör tvärtom, ta lika delar eller hur du vill.
Häll i mjöl tills degen är kladdig men inte så kladdig att den inte går hantera.
Jag brukar göra en kladdig deg och sen ha lite mjöl i händerna när jag rullar palten istället.
För mycket mjöl ger stabbig palt.
Ta en klutt deg i handen och rulla till en boll.
Platta ut till en ”biff” och gör en liten fördjupning i mitten.
Ta fläsk så stort som en köttbulle och lägg i fördjupningen.
Vik ihop paltdegen så det håller tätt och rulla till en jämn och fin boll utan veck.
Lägg ner med en träslev i kokande vatten.
Koka alla paltar ca 45 minuter.
De flyter upp till ytan när de är klara!
Rör i botten med jämna mellanrum så de inte fastnar.
Servera med lingon, saltat rimmat fläsk stekt i gjutjärnspanna, smör och mjölk.

~

I lördags preppade jag allt inför nästa Megatidning och idag fotade jag.

20121014-211801.jpg

Sen kom några goda vänner över och hängde lite på kvällen, vi var barnvakt över natten till en söt liten tjej och idag fixade jag även med vinterplanteringar på kyrkogården.
Skönt att ha några måsten bortgjorda inför veckan som kommer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons