Idag kommer ett färskt nummer av Megafonentidningen.
Kolla i din brevlåda!
På mitt jobb har vi preppat och tagit hem lammlägg, som kan vara svårt att få tag i med kort varsel.
Helgens gomiddag kanske?
Den här bilden är med och tävlar i Månadens matbild på Matgeek
Suss mustiga lammlägg för 4
_______________________________________________________________
tid: 15 minuter + ca 5 timmar i ugn
Jag vet, 5 timmar. Men grymma lägg blir det och du behöver knappast titta på när ugnen gör jobbet.
Och du, ta gärna ett gott vin. Det blir så mycket bättre och dessutom kan du dricka det till maten sen också.
4 lammlägg (ca 2 kg baklägg)
lite smör till att bryna
salt
svartpeppar från kvarn
3 msk tomatpuré
½ flaska rött vin
1 gul lök
2 morötter
1 paket bacon
6-7 klyftor vitlök
3 dl vatten
en stor kvist salvia
två kvistar rosmarin
1. Sätt ugnen på 125 grader. Börja med att putsa läggen fria från hinnor och de ytliga senorna. Putsa även så själva benet är rent och snyggt.
2. Krydda läggen ordentligt med salt och svartpeppar och fräs dem i en stekpanna med lite smör så de får en fin färg. Fräs baconet. Ta upp och lägg både bacon och lammlägg i en form. Häll vinet i stekpanna och koka ur lite innan du slår det över läggen i formen.
3. Skala och skär lök och morötter i stora bitar, skala vitlöken och lägg alla ingredienser i en ugnsform så liten så att lammläggen just får plats. Vi vill inte ha en massa plats över runtom och inte för lite heller. Täck ordentligt med folie.
4. Sätt in i ugnen på 125 grader och låt nu detta stå i 2 timmar innan du gör något. Då vänder du på lammläggen och sätter in i ugnen igen.
5. När läggen är klara ska köttet lossna lätt från benet, efter ca 5 timmar.
6. Låt läggen ligga under folie medan du gör såsen.
7. Ta skyn från formen och sila noga. Koka upp i en katrull och reducera till hälften av vätskan återstår. Smaka av med ev lite salt och peppar. Servera till lammläggen.
~
Ha en bra torsdag!
♥