Annons

En gammal dessert som tål att upprepa!

Annons

Det är examen på torsdag och fredag för de flesta i grundskolan här i kommunen.
Dessert?
Impa på ungarna och de vuxna med chokladrör fyllda med ännu mer choklad och hallon. Kanske är de ”såå 2000”, men en god sak är meningen att man ska upprepa.
Enligt min lilla flickas dagisfröknar så var de den godaste dessert de smakat. Inte illa!
Men eftersom de är lite pillriga att göra så kan jag rekommendera att du inte gör rören samma dag som du ska använda dem.
Därför får du receptet nu!
(om du inte sparat Megafonentidningen nr 3, det fanns där också bland mina recept)

Det fina stilrena tårtfatet är från Gerbera och deras sortiment hittar du på Ingmar här i stan!
Kaffekopparna är secondhand och ljusstakarna är köpta på Spets och Ting för länge sen.

~

Chokladrör med hallon- & vit chokladmousse 6-8 portioner
_____________________________________

Till de här rören behöver du choklad av god kvalitet (jag använde från Lindtt) och lite tålamod. Den här desserten går att förbereda flera veckor innan och förvara i frysen.

100 g vit choklad
100 g mörk choklad (70%)
overheadfilm
tejp
mousse:
1½ dl grädde
1 ägg
100 gram vit choklad
15-20 frusna hallon

1.Ta fram ägget ur kylen, knäck det i en skål och låt det blir rumstempererat. Tina hallon.
2. Hacka chokladen och lägg i en skål i vattenbad tills den precis smält.
Låt svalna lite.
3. Vispa grädden, men inte för hårt. Rör ihop ägget med chokladen.
4. Rör ihop grädden med chokladsmeten och lägg sedan i hallonen och rör så de går sönder.
Kyl gärna någon timme eller använd direkt.
5. Chokladrör: Klipp overheadfilmen i ark om 6×15 cm. Finhacka chokladsorterna, lägg i varsin skål och smält försiktigt i vattenbad. Mörk choklad får inte överstiga 48 grader och vit choklad 40 grader. Förbered dubblet så många tejpbitar som du ska göra rör.
6. Ringla vit choklad i ett snett rutmönster över arket och låt stelna litegrann. Ringla därefter över den mörka chokladen i ett lite tjockare lager och stryk ut den försiktigt med tex en palett eller en stekspade.
7. Vik ihop plastfilmen till ett rör och låt kanten överlappa lite. Fäst försiktigt med två tejpbitar, ställ på ett fat och frys 5-10 minuter. Ta ut och dra försiktigt bort plastfilmen.
8. Fyll rören med mousse och garnera med färska bär och siktat florsocker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons