Annons

Nummer 3!

Annons

Ett nytt nummer av Megafonentidningen är här!
Jag gick lös bland efterrätter i den här numret, det kan jag aldrig få nog av.
Idag bloggar jag efterrätten jag skrev om som vi åt i fredags.
Det var de här små underbara pajerna som både är syrliga och söta, mjuka och knapriga på samma gång.
En perfekt avslutning på en god middag och det bästa av allt, du kan förbereda dem ett par dagar innan och förvara i formarna i kyl, sen ta fram, spritsa marängen och bränna av i ugnen. Kan det bli bättre?
Kan också upplysa om att äta ur de här små formarna från Gerbera är ljuuuvligt!
Mina är från Ingmar inredning och de finns i en drös olika färger.
Det svåraste är bara att välja vilken färg man ska köpa..

 

Små citronpajer med italiensk maräng för 6 små formar eller 1 stor
_______________________________________________________
tid: ca 45 min + 30 minuter i kyl

Det här är mitt bästa marängrecept i alla kategorier som du även kan använda på cupcakes eller som fyllning i tårta. Det går givetvis att göra en vanlig maräng också men den här är definitivt godare!

pajdeg:
150 g kallt smör
3 ¾ dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
lemoncurd:
4 citroner, saft och skal
3 äggulor
2 msk maizena
50+50 gram smör
1½ dl florsocker
italiensk maräng:
2 ½ dl strösocker
1 dl vatten
några droppar citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

1.Nyp ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig massa. Tillsätt ägget och nyp ihop tills det blir en deg. Knåda inte då blir den seg! Låt vila i en plastpåse i kylen 30 minuter.
2. Under tiden gör du lemoncurd. Skrubba citronerna noga och riv av skalet, pressa ur saften. Lägg i en kastrull tillsammans med 50 gram smör och socker och låt koka upp. Sila och häll tillbaka i kastrullen.
3. Vispa i maizena och lägg i gulorna. Värm försiktigt på låg värme och vispa tills det blir en kräm. Koka ej! Ta av värmen och lägg i 50 gram smör. Vispa tills det smält. Låt krämen svalna.
4. Slå på ugnen på 175 grader. Kavla ut pajskalet och klä de små formarna. Nagga botten och täck kanterna med ugnsfolie för att pajskalet ska hålla sig uppe på kanten när du gräddar det. Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna.
5. Under tiden gör du maräng. Koka upp strösocker, vatten och citron i en kastrull till minst 115 grader eller ca 4-5 minuter. Under tiden vispar du äggvitorna med vaniljsockret så det blir toppigt.
6. Tillsätt sockerlagen teskedsvis och vispa ordentligt mellan skedarna. (Det här gör du för att du ska kunna spritsa marängen fint och den ska behålla formen. Vill du inte spritsa tillsätter du sockerlagen i ett snabbare tempo.) Gör så tills all sockerlag är i äggvitorna. Fortsätt vispa tills marängen är sval. Häll i en spritspåse.
7. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Bred lemoncurd i pajformarna och spritsa marängen ovanpå. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills marängen ser fint färgad ut.
8. Njut av en sötsyrlig snygg paj!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons