Annons

Asiatiskt!

Annons

Det svåraste med asiatisk mat tycker jag är att få fram smakerna.
De använder helt andra smaksättare än vad vi är vana vid i Sverige och jag kan ärligt säga att jag vet inte alltid hur det kommer smaka innan jag blandar, utan jag provar mig fram tills jag känner att det är liknande iallafall. Så är det med all asiatisk mat som jag har på bloggen eller som var i dagens nummer av Megafonen-tidningen.
Så jag vet att det inte smakar autentiskt, men lite nära ändå. Och framför allt som jag tycker att det är gott!

De här vårrullarna blev riktigt bra!
Jag gillar att de är färska (inte friterade) och de känns så fräscha.
Receptet finns i tidningen och nu även här!
Ett hett tips är att  inte göra dem när du är stressad…det blir inte kul då.

Vietnamesiska färska vårrullar 20-25 stycken

för 10 som förrätt och 15 på buffé
_________________________________
tid: ca 30 min
Ingredienserna till vårrullarna kan du variera efter din egen smak. Prova till exempel med avocado, tomat, gurka, isbergssallad, mungbönor, sockerärtor, räkor, köttfärs eller tofu.

1 pkt rispapper
1 pkt glasnudlar
1 burk böngroddar
1 morot
2 salladslök
1 röd chili
2 msk saft från lime
skal av ½ lime
1 tsk riven färsk ingefära
3 tsk fisksås
färsk koriander

1. Tillaga nudlarna enligt anvisningar på paketet. Spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
2. Strimla moroten mycket fint, storleken ska inte vara större än en tändsticka (julienne). Strimla salladslöken fint och finhacka chilin.
3. Blanda alla ingredienser förutom rispapper i en skål.
4. Fukta en kökshandduk som inte luddar och lägg ut den på arbetsytan. Ta en tallrik med hög kant, alternativt en vid skål eller till exempel en pajform och fyll den med varmt vatten.
5. Blötlägg ett rispapper i taget i 15-20 sekunder. Lägg rispappret på handduken. Lägg en liten hög/sträng med nudelblandningen på. Vik upp den nedre kanten, sedan viker du in sidorna och till sist rullar du ihop vårrullen. Gör så tills nudelblandningen är slut.
6. Strö över lite sesamfrön om du vill. Dela vårrullarna snett på mitten och servera dem tillsammans med såserna.

~

De här diperna passar till i stort sett all asiatisk mat.
De tre smakar helt olika.

3 olika dip till vårrullar för 8 på buffé

_____________________
tid: ca 10 min

Sojadip

(den ”bruna” på bilden)

6 msk japansk soya
1 msk sesamolja
2 msk risvinäger
3 msk socker
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 salladslök, strimlad
1 hackad röd chili

Sesamdip

(den ”svarta” på bilden)

3/4 dl risvinäger
1 dl socker
2 msk hackad färsk koriander
2 msk hackad spansk peppar eller röd paprika
2 msk sesamfrön, svarta eller vita

Vietnamesisk dip

(den ”röda” på bilden)

2 vitlöksklyftor, finhackade
4 cm färsk ingefära, riven
1 röd chili, finhackad
4 msk fisksås
2 msk saft från lime
4 msk varmt vatten
2 msk socker

1. Blanda ingredienserna till såserna och rör till sockret löst sig.
2. Servera i små portionsskålar eller i en stor skål med sked.

~

Smaklig måltid!

Annons
Annons
Annons
Annons