Annons
Annons

Sherryn kom till användning

Annons MOBILE TOP

Igår skulle jag som sagt göra lammstek. Tiden bara rann iväg så lammet fick vänta till idag.
Jag kände mig helt dränerad och oinspirerad-
Jag googlade recept med fläskfilé (som vi plockade upp från Ica på vägen hem när jag insåg tidsbristen med lammet) men jag hittade inget jag ville laga. Allt såg bara tråkigt ut och jobbigt.
Grilla orkade jag inte och dessutom har vi grillat fläskfilé ute två helger i rad. Hm.
Kände för nåt krämigt och smakrikt. Jag är inte så förtjust i fläskfilé egentligen, jag tror jag förätit mig på det.
Kom på den där flaskan med Sherry som aldrig tar slut..
Och senap kanske.
Min sambo stank vitlök, så vitlök var jag tvungen att ha i så jag också skulle dofta likadant och slippa störa mig på det.
Så blev det och riktigt gott blev det!

Så här går det oftast till när jag lagar mat eller bakar.
En råvara. En känsla för hur jag vill att slutresultatet ska bli. Och lite smaker jag är sugen på just då.
Att laga mat handlar om att experimentera och våga.
Du vågar också!
Egentligen är jag helt mot att skriva ut mängder på kryddor och liknande eftersom jag tycker man ska känna sig för själv, men jag gör det för er skull för jag vet att ni vill ha det så.

Nästa gång ska jag ha färsk papardelle till, definitivt. Eller göra som en öppen lasagne.
Då kommer en bättre bild på rätten också.
~

Min grymma filégryta med sherry för 4

1 fläskfilé (ca 400 gram)
10-12 färska champinjoner
2 msk stark senap, gärna dijon
3 vitlöksklyftor
3 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk soja, gärna Kikkoman eller liknande
½ msk kycklingfond
½ msk balsamvinäger
½ tsk torkad dragon
1 msk sherry
en näve goda oliver
salt
svartpeppar från kvarn

1. Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor.
2. Skär i ”puckar” och tryck till dem lite så de blir lite plattare.
3. Bryn hastigt i het stekpanna i smör så de får fin färg. Ta upp ur pannan.
4. Skär champinjonerna i kvartar och bryn i samma stekpanna i lite smör tills de är nästan färdiga.
5. Tillsätt senap och pressade vitlöksklyftor och bryn hastigt. Vitlöken får absolut inte brännas!!
6. Häll på mjölk och grädde. Tillsätt fond, soja, balsamvinäger, smulad dragon och sherry.
7. Låt koka upp och lägg i köttet.
8. Koka på medelhög värme ca 5 minuter tills köttet är färdigt.
9. Lägg i oliver och smaka av med salt och svartpeppar, ev lite mer sherry eller balsamvinäger.
9. Servera!

~

Nu ska jag ut i solen!

Annons
Annons
Annons
Annons