Annons

Sköljer du?

Annons

Att skölja frukt gör de flesta, särskilt äpplen och sådan frukt som äts oskalade.
Men även citrusfrukter behöver sköljas, särskilt om du ska använda skalet i din matlagning.

All frukt blir dammig och smutsig på vägen hem till oss.
Många händer tar till exempel i frukten och inte bara i fruktdisken utan även under skörd och transport.
De mest besprutade frukterna är citrus, bananer och vindruvor.
Hur noga måste man vara och hur noga är du?

Jag sköljer i stort sett alltid all frukt som äts oskalad innan jag lägger de på fruktfatet. Både barn och vuxna i den här familjen äter ganska mycket frukt, minst en var varje dag.
Men som alla andra så har jag också dagar då jag bara inte hinner ta reda på frukten ordentligt, utan bara lägger den på fatet/i skålen för att ta hand om det ”sen”. Om det skulle vara så att jag inte hinner skölja frukten före jag lägger den på fatet så sitter klisterlapparna kvar. Då vet barnen att klisterlapp på betyder osköljd frukt och de sköljer den själva innan de äter.
Jag avskyr egentligen de små klisterlapparna, de får gärna vara där i butiken, men så fort de kommer in i vårt hem ska de bort. Kalla mig petig eller vad du vill, men det är på riktigt inte trevligt med ett härligt fruktfat som är fullt av klistermärken på frukten.. Nåja.

När man sköljer frukt så behöver du använda dig av rikligt med ljummet vatten och en handduk eller hushållspapper. Det räcker i de flesta fall. Eller så kan du låta frukten rinna av i ditt rena diskställ.
Sköljer du däremot citrusfrukter så bör du använda dig av en rotsaksborste att gnugga med tillsammans med ljummet vatten. Då får du bort både smuts och eventuellt besprutningsmedel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons