Annons
Annons

Fisk- & Skaldjurssoppa

Annons MOBILE TOP

Det kändes som en lyxig måndagsrätt, men jösses så gott! Och så fräscht mätt man blir av en klar fisksoppa, önskar det var ogjort. Det blir en god lunchlåda till imorrn med både för mig och min sambo.
Här kommer dagens recept!

~
Fisk och skaldjurssoppa

Min fisk och skaldjurssoppa med saffran, ca 4 pers

600 gram fisk (jag hade laxfilé och torskfilé)
15-20 blåmusslor (byt mot räkor om du vill!)
ca 20 cm strimlad purjo, gärna det gröna
3 morötter, skurna som tändstickor (julienne)
1 stor fänkål, strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 paket saffran
1 burk hela tomater, Mutti
2 dl vitt vin
1 liter vatten
3 msk hummerfond (eller byt mot 2 fiskbuljongtärningar)
½ msk färsk timjan
2 lagerblad
persilja
salt
svartpeppar från kvarn

Rensa musslorna (skrubba dem fria från alger och tång)
Skär fisken i lite större kuber
Gör julienne av morötterna, strimla fänkål, strimla purjon och skölj noga, finhacka vitlöken.
Hetta upp en panna och sätt i lite rapsolja.
Fräs fänkål, morot och purjo några minuter.
Lägg i vitlöken och saffran och fräs någon minut.
Tillsätt vinet, vatten, buljong, tomater, lagerblad och timjan.
Koka tills moroten är mjuk och fänkålen fortfarande har krispighet.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fisk och musslor och lägg på ett lock.
Dra av från värmen och vänta 4-5 minuter.
Strö över färsk hackad persilja och servera direkt!

Ha gärna ett gott bröd till och kanske en vitlöksaioli. Det funkar fint med hårdbröd och lite rörd creme fraiche också som måndagsvariant..
~

Annons
Annons
Annons
Annons