Annons

Vad gör man av 1600 gram köttfärs?

Annons

Det blir en hel radda med middagar om man som min familj är 2 vuxna och 3 barn och är man ensam eller färre än oss så blir det jääättemånga middagar! Om man inte bjuder in lite vänner och äter tillsammans.
Visste ni förresten att det heter ”få färre färst”?

Jag köpte iallafall ett sånt paket köttfärs på Ica med 1600 gram mald nötfärs. Jag skulle göra Lasagne hade jag tänkt + att jag tänkte att det skulle bli lite lunchlådor och kanske en middag till.
Av den färsen fick jag:
en Lasagnemiddag till 6 pers
en köttfärspaj till 4 personer
en köttfärssås & spaghettimiddag för 6 personer
en påse färdig köttfärssås till middag för 4-5 personer  i frysen.

Värt, för allt det tog bara drygt en timme att göra.
Dessutom skulle man kunna säga att jag sparade 3 dagars middagslagande också. För i sanningens namn så finns det ju dagar då man bara inte hinner eller orkar laga mat. Den ska bara stå på bordet när man känner för det.
Självklart kan man göra annan mat av den också, jag ville mest bara visa hur man kan spara tid om man har lust och vad man kan göra.

Receptet här nedanför är som jag gjorde den dagen och den såsen passar som bas till både lasagne, paj och köttfärsås. Sen är det bara att stoppa i vad man vill, svamp, paprika, rivna morötter, creme fraiche, mjölk och/eller grädde,  andra kryddor och örter eller vad man vill. Man kan absolut utesluta lök, ajvar, vitlök, spiskummin osv om man inte gillar det. Jag gjorde köttfärssåsen av det som vi hade hemma just vid tillfället, så ta den inte för allvarligt (som alla recept på den här bloggen) utan gör som du själv tycker och känner!
~

Lasagne

Lasagne, 6 pers

köttfärsås:
1600 gram köttfärs
3 skivade gula lökar
6 vitlöksklyftor
1½ dl tomatpuré
1½ dl ajvar relish
2 burkar krossade tomater, Mutti
0.75 dl konc. kalvfond eller motsvarande buljong
5 dl vatten
½ dl soja
1 msk balsamvinäger
1 tsk socker
1 msk spiskummin
2 msk torkad oregano
basilika
2 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar från kvarn

bechamel:
ca 1,3 l mjölk
ca 2 dl grädde
maizenaredning (maizenamjöl som utröres i kallt vatten)
1 grönsaksbuljongtärning
salt
svartpeppar från kvarn

Bryn köttfärsen i omgångar i en het stekpanna med smör. Använd med fördel två stekpannor samtidigt så du blir klar fortare.
I sista stekningen tillsätter du tomatpurén i slutet och fräser en stund.
Stek löken så den blir mjuk utan att få färg.
Blanda allt du stekt i en kastrull.
Tillsätt allt utom salt och peppar.
Låt koka, gärna en timme.
Har du mer bråttom så tar du inte lika mycket vatten i och kokar bara så länge du känner att du kan vänta.

Under tiden köttfärssåsen kokar gör du bechamelsås.
Häll mjölk och grädde i en kastrull.
Lägg i en buljongtärning.
Låt koka upp.
Red till önskad konsistens och koka upp igen (lite tjockare sås är att föredra om du ska göra Lasagne)
och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Har du nån snutt med ost så tärnar du den och låter smälta i såsen. OBS! Efter att du satt i ost får såsen inte koka mer, då skär den sig!

Sätt ugnen på 175 grader.
Montera Lasagnen.
Börja med ett lager sås i botten på din smorda ugnsform.
Sen lasagneplattor, sen köttfärssås, sen bechamel igen och varva så tills du kommer en bit från översta kanten.
Sista lagret ska vara bechamel.
Strö eventuellt över riven eller skiavd ost, gärna mozzarella blandat med en smakrikare tex WB-ost.
Sätt in mitt i ugnen och gratinera ca 10-15 minuter för färska lasagneplattor och
ca 30-40 minuter för torkade (vanliga)
Njut med en krispig sallad och göm ketchupen för barnen!
~

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons