Annons

”Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre.”

Annons

Med ett barn som just börjat förskolan är vi direkt inkastade i verkligheten igen med snoriga näsor och onda halsar. På tre dagar har hela familjen nästan druttat dit på halsont, hosta och snuva. Vad lindrar förutom Strepsils, Bafucin (om man får i sig det, urk!), Ipresn och diverse läkemedel? Dessutom i säsong nu, honung!!
Här kan du kolla var du kan köpa lokalproducerad honung.
Här i Skellefteå är det just nu Matfesten, Norra Sveriges största matfestival faktiskt, och där vet jag att man även kan handla lokalproducerad honung. Passa på, vintern är som bekant vääääldigt lång. Och du, det ÄR skillnad mot massproducerad Ica–honung..

honungsbi
bilden är lånad

Först lite roliga fakta du kanske inte visste om bin och honung:

Numera har det blivit en hipp ekosyssla istället för gubbhobby att ha egen biodling och inte mindre än 12000 personer har bin i Sverige.

En bikupa ger ca 30 kg honung per år.

En halvkilos burk motsvarar en flygtur för biet på 2 varv runt jorden och 3-4 miljoner besök i olika blommor. Hårt jobb!

2/3 av de växter vi behöver till mat, kläder, foder och bränsel är helt beroende av binas pollineringsarbete.

Honung har högre andel fruktos än socker och därför lägre GI-index, vilket ger en jämnare blodsockernivå i kroppen.

Honung innehåller även nyttiga mjölksyrebakterier.

~

Redan på 400-talet före Kristus ordinerade Hippokrates, läkekonstens fader, honung för att bota en rad åkommor. Genom historien har många medicinskt kunniga personer anslutit sig till Hippokrates åsikter om honungens helande verkan.

Cleopatra var troligen den första att sprida kunskapen om honungens goda påverkan på huden. Hennes legendariska bad i mjölk och honung har undgått få av oss som har intresse för naturlig hudvård. Enkelt är det också – en halv burk av Bidrottningens honung och en liter mjölk tillsätts i badvattnet. Om man tillsätter en näve havssalt blir huden ännu mjukare. Vitaliserande för kropp och själ – Cleopatra visste vad hon gjorde!

honung
bilden är lånad

Honung renar och förhindrar infektioner på grund av sina antibakteriella egenskaper. Honungen fungerar också som en barriär mot nya bakterieangrepp på sår. Den är både antiseptisk (inga bakterier eller svampar kan överleva i den koncentration av socker som finns i honung) och enzymerna i honungen påverkar läkningen av sår och bildandet av nya vävnader. Inte dumt! Lite kladdigt att använda på det viset kanske, men värt om man kan!

Honungen har en bakteriedödande effekt i halsen också, vilket kan hålla de farliga streptokocker-bakterierna borta.
Det finns ämnen i honung som dödar sjukdomsalstrande bakterier. Honungen kan därför tas både i förebyggande syfte samt för att lindra symptomen. Här rekommenderas 20 gram honung fyra gånger om dagen, varav den sista dosen strax före läggdags.

Vidare finns det en speciell honung från en buske på Nya Zealand (och på en plats i Australien) som ger en mycket ovanlig honung, Manukahonungen. Denna buske är en art av den mer välkända tea tree busken. Manukahonungen ska, enligt den medicinska fackpressen, motverka magsårsbakterien Helicobacter Pylori att få fäste i magsäcken. Mindre än en matsked manukahonung om dagen har effekt, enligt samma källor.

Honung har genom århundraden även använts som steril salva för brännsår. Honungen hjälper dessutom till att hålla såret fuktigt genom att ”dra” vatten från luften. På så vis bildas ingen sårskorpa, vilket minskar ärrbildningen. Den brittiska kirurgtidskriften British Journal of Surgery redovisade en undersökning där man jämförde brännsår som behandlats på konventionellt sätt och de som fått honung påstrukna. 87 procent av de sår som fått honung läkte fullständigt inom 15 dagar. Motsvarande siffra för den konventionella behandlingen var 10 procent. Dessutom upplevde patienterna i den första gruppen av mindre smärta än den senare.

~

När man använder honung som smaksättare vid matlagning så är det bästa att tillsätta den så sent som möjligt i tillagningen.
Honungens positiva egenskaper på hälsan försämras vid uppvärmning över 40 grader. Det är enzymerna som förstörs mest medan vitamin- och mineralinnehåll påverkas först efter långvarig uppvärmning.
Men den goda smaken blir det ingen skillnad på.

Jag använder honung till väldigt många rätter. Bland annat i bröd och bakverk, marinader och såser, desserter och godis, i varma drycker och istället för socker eller annat sötningsmedel i tex tomatbaserade såser, grytor eller liknande.

En sjukt god enkel efterrätt, särskilt på sommaren, som jag åt jämt förut när jag bodde månadsvis i Grekland på sommaren/hösten är Grekisk yoghurt med honung och valnötter. Ibland åt vi det också till frukost. Den grekiska är betydligt tjockare än vår yoghurt och smakar faktiskt helt annars. Testa!
yoghurt & honung
bilden är lånad

Grekisk yoghurt, honung & valnötter

grekisk yoghurt
honung
valnötter (eller valfria)

Man kan servera den grekiska yoghurten i ett glas på fot, ringla över honung och strössla vilka nötter man vill över. Mycket fräsch, väldigt gott och svalkande på sommaren!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons