Annons

Piroger!

Annons

Lite stökigt att göra men värt det.
Receptet hittade jag på ett matforum och hon som delade med sig av receptet säger att hon åt dem i Mexico och fick receptet där. Jag vet inte, har aldrig varit i Mexico, men jag och hela övriga familjen tyckte de var riktigt goda!
Skippa inte att ha i russin, det var supergott!
Oliverna tog vi däremot på sidan.
Jag gjorde degen på morgonen och stoppade den i kylen tills på eftermiddagen när jag skulle laga middag. Det känns som att det var ett smart drag och sparade tid och tålamod (insåg jag sen).
Det blev över rätt mycket av färsen så den fryser jag in och har till en annan dag jag vill göra piroger eller fylla Canneloni, Lasagne, Burritos eller vad som helst..

Och du…bli inte rädd för hur de ser ut när du gjort dem!
Jag och min äldsta dotter på 7 år gjorde dem tillsammans och jag kan ärligt säga att det syntes inte vem som hade gjort vilka. Vet inte vem det säger mest om men…inte så lätt var det.
De såg ut som små pirogkatastrofer!
Sedan de varit i ugnen så blev de fina. Mycket praktiskt.
Mitt tips är att inte fylla för mycket och hålla oljan borta från kanten man ska försegla, annars får du problem.
Och se till att de är täta, för man vill ju inte att fyllningen ska rinna ut.
~

Empanadas

Mexikanska Piroger, Empanadas ca 20 st

fyllning:
800 g köttfärs
2 lökar
3 vitlöksklyftor
1½ msk tomatpuré
1 tsk spiskummin
1½ dl russin
3 dl gröna fyllda oliver
1½ dl vatten
1 msk basilika
1 msk oregano
3 tsk chipotlepasta (kan uteslutas)
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
2 hackade hårdkokta ägg

deg:
13-14 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 äggvita
1 ägg
3½ dl ljummen mjölk
250 g smält smör

pensling:
½ dl mjölk
1 äggula

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Vispa lätt äggvitan med ägget.
Blanda det smälta smöret med mjölken (då blir den ljummen) och sen i med äggen.
Häll blandningen i de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt vila svalt 1 timme.

Hacka lök fint och stek den ihop med köttfärs, lägg i pressad vitlök och tomatpuren och bryn en stund.
Koka äggen.
Lägg i resten av ingredienserna, utom de hackade äggen.
Var försiktig med saltet för oliverna ger sälta också.
Låt det stå och småkoka under lock i ca 30 min.
Rör om ofta, se till att det inte bränns vid och blir torrt.
Färsen ska vara ganska torr, annars rinner fyllningen ut och degen blir våt.
Ta ifrån plattan och rör i det hackade äggen, blanda försiktigt och låt kallna.

Kavla ut degen till 2-3mm tjock degplatta och ta ut rundlar på ca 12-15cm i diameter.
Lägg på 1-2 msk fyllning i mitten på rundeln, pensla en aning vatten runt kanterna.
Det hjälper till att försegla degen.
Vik kant mot kant så en halvmåne bildas, tryck till ordentlig så degen stängs.
Nyp ihop kanterna eller tryck till med en gaffel, så det håller absolut tätt.
Pensla med äggmjölk.
Grädda i mitten av ugnen tills dom är gyllenfärgade, ca 10-15 min.
Ät direkt eller låt kallna på galler.

~

Känner man sig åt det mer bekväma hållet så köper man fryst smördeg och gör Empanadas på den.
Finns det förresten nån argentinare, spanjor, mexikan, chilenare eller liknande som har nåt recept på Empanadas att dela med sig? Det tar jag glatt emot!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons