Annons

Grill, grill, grill!

Annons

Nu är den här… sommaren! Hela veckan ska bli solig och fin säger Dom, och jag väljer att tro på det.

Att stå i tunna sommarkläder med ett glas kallt Rosévin i eftermiddagssolen och grilla och umgås, men gissa hur mycket jag har längtat! Jag trodde knappt att sommaren nånsin skulle komma, men den verkar vara på G ordentligt trots att vi bara är i början av juni. Kallvädret kommer säkerligen snart, men tills dess njuuuter vi!

Jag tycker att  har man ett bra kött så behöver man inga marinader eller kryddor förutom salt och nymalen peppar, men ibland vill man kanske variera sig ändå. Eller man har köpt en ”tvivelaktig köttbit” eller är less på smaken av den vanliga fläskfilén eller kycklingen..

Du kan använda sökfunktionen i vänstra hörnet för att hitta fler marinader. Sök helt enkelt på ”marinad”
Här kommer några fler förslag!

~

Hot House Jazz

(till skaldjur och ljust kött)
2 dl vitt vin
1 dl olivolja
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili urkärnad & hackad
1 kruka koriander
zest (rivet skal) från ½ citron
2 msk paprikapulver

Räcker till 6-8 fisk- eller köttbitar.
Marinera 1-2 timmar.
Salta och peppra när du grillar.

Orientalisk marinad, 4 port

(till ljust kött)
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk soja
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk malen ingefära
1 tsk honung
2 msk olja
½ tsk svartpeppar
1 msk sesamfrön

Blanda allt utom sesam och marinera.
Strö på sesamfrön när du grillar.

Asiatisk Marinad

(till ljust kött eller kyckling)
1,5 dl japansk soja
0,5 dl mörk sirap
0,5 dl vit eller ljus sirap
1 dl sweet chili sauce
0,5 dl ketjap manis (söt soya)
1 tsk sesamolja
1 msk färsk ingefära, riven
3 st vitlöksklyftor, finhackade
2 röda chili, finhackad
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad mynta

Gör så här:

Blanda alla ingredienserna till marinaden.
Låt köttet marinera i marinaden, minst fyra timmar men helst ett dygn.

Häll över marinaden i en kastrull innan köttet grillas på grill eller i ugn.Koka upp marinaden och servera som sås.

Red eventuellt med lite maizenaredning eller låt marinaden koka ihop så att den blir tjock. En smaksak!

~
Om man vill kan man marinera med hjälp av torra kryddor, så kallad en ”Rub”.
Man tar kryddorna, mortlar dem och gnider in dem i köttet man ska grilla. Marinera gärna en timme eller två.
Att göra sin egen Rub är inte alls svårt. Det enda som behövs är en smula fantasi och en känsla för vad man tycker är gott. Ta kryddor, blanda, tillsätt lite socker och så har du din egna variant!
Men skriv ner vad du satte i om du vill göra den igen..
~


Cajun Rub

1 msk havssalt
1/2 msk vardera av råsocker, kummin och ingefära
1 tsk vardera av svartpeppar och chiliflakes
1/2 tsk vardera av kardemumma, timjan och oregano
rivet skal av en halv citron
2 vitlöksklyftor, finhackade

Stöt alla torra kryddor i en mortel.
Tillsätt citronen och vitlöken och stöt lite till.
Gnid in kyckling, kött eller fisk.

”Niclas Grill-Rub”

0, 5 dl farinsocker
1 msk chilipulver
1 msk cayennepeppar
1 msk torkad/och krossad vitlök
ev lite salt

Lax Rub

½ tsk salt
1 tsk ingefära
½ tsk kanel
½ tsk malen koriander
½ tsk farinsocker

New Orleans Rub

1½ msk paprikapulver
1 msk salt
½ msk nymalen svartpeppar
½ msk lök- eller vitlökspulver
½ msk torkad oregano
½ msk torkad timjan
1 tsk malen cayennepeppar

God till kyckling och fläskkött!

Kyckling Rub

2 msk kummin
2 msk senapsfrö
2 msk torkad basilika
2 msk curry
3 msk farinsocker
2 msk chiliflakes
1 msk rosepeppar
1 msk svartpeppar

Kyckling!

~
Happy grill!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons