Nu börjar det snart vara dags att baka semlorna till Fettisdagen, om du inte redan gjort det ett par gånger redan?
Samma visa med Semlebullar som med Lussekatter.. Hur får man dem saftiga?
Jag gör alltid minisemlor så kan man äta hur många man vill, om man vill. Men receptet är på vanliga stora.
~
Semlor, ca 20 st bullar
1 msk kardemumma
3 dl mjölk
50 färsk jäst för söt deg
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
ca 10-12 dl vetemjöl
ägg till pensling
Semlor kräver mandelmassa. Då kan det vara bra att kunna göra sin egen hemgjorda mandelmassa också om man inte vill äta den syntetiska från affären. Så här enkelt går det till:
Mandelmassa
1 dl socker
1 1/2 dl sötmandel
ev lite vatten
ev. en halv bittermandel (kan uteslutas)
Skålla mandeln genom att låta dem ligga i kokhett vatten en stund. Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar. Mal mandlarna tillsammans med sockret i en mixer eller med en stavmixer. Det är bra att ha ett lock på medan man mixar efter som det stänker något förfärligt. Om det behövs kan man hälla i en liten gnutta vatten på slutet för att få bättre konsistens.
Tips! Är du diabetiker? Ta skållade mandlar, torkade aprikoser och sötningsmedel.
~
//Suss