Det behöver inte vara svårare än så va?
På tallriken ligger en hög med underbart skinkstek som jag stekte i söndags i 2 timmar i gjutjärnsgryta med smör, mycket salt, peppar och lite rosmarin. Så mört att det går inte dit en till! Så här får vi skinksteken oftast i mitt föräldrahem.
Till detta en sås gjord på skyn och sallad med ordentligt med balsamvinäger.
Kan inte klaga alls.
Skinkstek från barndomen
En gryta, gärna gjutjärn
Skinkstek
en gul lök
salt
svartpeppar från kvarn
smör
rosmarin eller annan ört (kan uteslutas)
Putsa till skinksteken fri från synliga senor och hinnor.
Krydda den med mycket salt och lagom svartpeppar runt om.
Smält en ordentlig klick smör i en het gjutjärnsgryta.
Bryn steken runt om.
Under tiden skalar du och skär en gul lök i stora klyftor och lägger i när steken är brynt.
Häll på en halv liter vatten och på med lock.
Låt steken småkoka på svag värme under lock och vänd den varje halvtimme ungefär.
Fyll på med vatten allt eftersom det förångas. Det ska alltid vara några centimeter och absolut inte torrsteka.
När köttet trillar isär när du sliter i det lite så är det klart. Det tar ca 2 timmar.
Sila skyn och häll i en kastrull.
Häll på grädde och mjölk så det smakar bra.
Lägg i en klick svartvinbärsgelé.
Red såsen till lagom konsistens.
Njut med kokt potatis, sås, gelé och varma grönsaker.
~
Jag gör självklart två skinkstekar på samma gång. Äter man inte så mycket kan man låta den ena svalna och sen frysa ner den till ett annat tillfälle. Värt!