När jag var liten fanns inget annat i tanken än mjölk till nybakta bullar. Ingen ville ha saft och fortfarande så är iskall mjölk med nybakta bullar eller nybakt bröd det allra godaste tycker jag.
Igår bakade jag både vanliga Kanelbullar och Vaniljbullar, men med en ny fyllning i Vaniljbullarna som jag inte provat. Jag brukar göra dem på ett annat sätt, men de här blev riktigt goda! Delar så klart med mig så ni också får fika gott.
~
Vaniljbullar, 50 stycken
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk malen eller stött kardemumma (kan uteslutas)
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 1/2 dl florsocker
3/4 dl marsanpulver (kokvarianten)
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Smält smöret och tillsätt mjölken.Värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Pass upp! Det puffar upp massa pulver om smöret inte är riktigt rumstempererat…
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
Rulla ihop den.
Skär i ca 2 cm breda bitar.
Lägg i bullformar på en plåt och se till att du viker änden under själva bullen, annars rullar den upp om du har otur.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Slå på ugnen på 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker eller flagad mandel.
Grädda bullarna mitt i ugnen, 250 grader, ca 10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
~
Trevlig helg!
//Suss