I ett avsnitt av Solens Mat förra året tror jag det var så var Bo Hagström på Sicilien och det var ett reportage om blodapelsiner. Där träffade han bland annat en gammal tant som gjorde blodapelsinmarmelad. Hon var en riktig sån där matmor, som förmodligen inte gjorde annat än att laga mat till alla som ville komma och äta.
Efter det programmet så gör jag bara marmelad på apelsiner på henne sätt. Idag på vanliga Navelinas. De är så goda så passa på att köpa Navellinas nu när de är i säsong!
~
Marmelad från Sicilien
Stick en gaffel kanske 10 gånger vardera i apelsinerna.
Lägg alla apelsiner i en bunke och fyll med vatten.
Låt stå i rumstemperatur i 3 dygn och byt vatten 2 gånger per dag.
Det här gör man för att marmeladen inte ska bli besk.
Skär av toppen på apelsinerna (för att inte få alltför mycket skal) och skiva dem väldigt tunt.
Ta 600 gram socker per kilo apelsiner. (600 gram strösocker är ca 6 dl)
Koka sedan på medelvärme i ca 35 minuter. Gör marmeladprov*.
Låt svalna lite och häll upp på rena burkar med tätslutande lock.
Förvara svalt.
Tips!
*Marmeladprov =En klick läggs på en kall tallrik och skåras itu med en sked. Är den klar så flyter den inte samma igen.
Kärnorna innehåller pektin som får marmeladen att tjockna. Gör du marmelad med apelsiner som har kärnor tar du ut dem, lägger dem i en tesil och låter dem koka med. Lätta att ta bort sedan de gjort sitt!
Smaksätt med ingefära, vaniljstång, stjärnanis, kanel, rom eller nåt annat gott. Smarrigt!
~
Inte svårt alls och det går ju knappast att jämföra med köpesmarmelad som mest innehåller vatten…
//Suss