Annons

Har du tid?

Annons

Isåfall tycker jag att du ska överraska familjen, eller dig själv med nybakt bröd på morgonen! Det finns så mycket gott att göra och bröd, om något, är svindyrt att köpa på affärn. Dessutom finns det mest samma samma samma, fast av olika leverantörer.

Jag gillar mörka hälsosamma bröd. Det bästa jag vet är Danskt Rågbröd men tyvärr har jag inget klockrent recept på det. Här nedan hittar du Riddarbageriets som är jättegott, men inte exakt så som jag vill att det ska smaka.

Nån som har kanske och vill dela med sig till mig och bloggläsarna? Du kanske har ett brödrecept som bara är fantastiskt, fast inte rågbröd? Maila mig pronto på susanne@megafonen.se
Jag har en hel del andra recept och tänkte dela med mig av tre väldigt olika bröd.

Det första kommer från Husmorsornas blogg och kräver minimalt med arbetskraft. Ett perfekt bröd att förbereda dagen innan och grädda på morgonen!

~

Åkes eminenta slöbröd

Åkes eminenta slöbröd, 1 stort bröd

14 dl vetemjöl special, gärna varianten med fullkorn
0.5 tsk torrjäst
2.5 tsk salt
7 dl vatten, knappt
1 rejäl järngryta

Dag 1
Blanda alla torra ingredienserna i en stor bunke, gärna en med lock till.
Häll över vattnet och rör ihop till en deg. Men du behöver bara röra så mycket så att allt blandar sig, inte mer!
Sätt ett lock på bunken eller en plastfilm och ja, låt den degen jäsa helt enkelt. Gärna på något varm ställe om du har, det gillar degen. 18-24 timmar vill den jäsa.

Dag 2
Fräs igång ugnen på 260 grader.
Ställ in en tom järngryta med lock i ugnen och låt grytan bli lika varm som ugnen.
Medan grytan blir varm häller du ut degen på ett mjölat bord och viker ihop den. En gång från varje sida, som ett snyggt paket. Degen kan vara väldigt lös, men du får skrapa ihop den så gott som det går.
Lägg degen på en mjölad handduk, där kan den få vila medan grytan blir varm.
Nu kan du stjälpa ner degen i den heta grytan, på med locket och in i ugnen.
Så kan den få stå i 30 minuter.
Nu tar du av locket, sänker värmen till 230 grader och gräddar i 15 minuter till.
Vänd ut brödet ur grytan och låt det svalna på ett galler. Klart!

~

Riddarbageriets recept gillar jag och framför allt Johan Söderberg är ju hur duktig som helst. Här är hans variant av Danskt Rågbröd. Och jaa, det SKA vara så mycket spiskummin. Det blir bra fast man får känslan av tacos när degen är ogräddad som dessutom är det väldigt kladdig…

~

Dansken Riddarbageriet

Dansken från Riddarbageriet, 2 bröd

Dag 1

5 dl vetemjöl
5 dl kokande vatten
4 dl hela rågkärnor
3 dl solrosfrön
0,75 dl linfrön
0,75 dl mald spiskummin
2 msk salt

Gör så här:

Lägg samtliga torra ingredienser i en bunke.
Häll över det kokande vattnet och rör om
Sätt plastfolie över bunken och ställ åt sidan

Dag 2

Blandning från dag 1
5 dl vatten
2 dl mörk brödsirap
10 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1,2 pkt jäst

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser med blandningen från dag 1
Arbeta ca. 30 minuter på mellanväxeln i en assistent
Olja och mjöla (rågmjöl) två avlånga formar
Fyll formarna till två tredjedelar, mjöla med rågmjöl och platta till, låt stå ca. 30 minuter
Sätt ugnen på 250 grader, sätt in formarna och spraya in vatten
Sänk till 210 grader, grädda minst 90 minuter
Stjälp upp på galler och låt svalna under bakdukar.
Låt vila ett dygn innan du äter det.

~

Nästa recept kommer från Leila. De här bröden är precis hur goda som helst! Lönar sig inte att göra nåt mindre än dubbel sats av dem!
De blir sådär härligt sega och är fantastiska med vad som helst på. Lite stökiga att göra, men det är värt det.

~

Bagels

Bagels. 12 stycken

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
13.5 dl vetemjöl special
Vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön eller blå vallmofrön

Till Kanel & russinbagels
1.5 dl russin
1 msk malen kanel
1 dl vetemjöl special (kanel & russinbagels behöver mer mjöl)

1. Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung. (vill man göra kanel & russinbagels ska russin och kanel tillsättas nu)
2. Tillsätt lite mjöl i taget.
3. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Degen skall vara stum och ganska hård.
4. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.
6. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
7. Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.
8. Koka upp vatten i en stor kastrull.
9. Sätt ugnen på 175 grader.
10. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida.
11. Låt dem torka av på en ren kökshandduk.
12. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön (kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, alltså inga frön).
13. Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

~

Fram med assistenten eller stora starka armar och baka nu!

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons