Annons
Annons

Nyårs!

Annons MOBILE TOP

Sällan lägger Svensson så mycket pengar på mat och dryck som under slutet av året.

Tänkte nog att ni vill ha lite inspiration kanske. Om ni inte redan vet vad ni ska bjuda på på årets sista dag. Eftersom det liksom inte finns nån hejd på ideér men absolut på tiden så sållar jag hårt.

Några förrätter

Barnen, som för de flesta ofta är med ifall man har några, gillar kanske inte samma saker som de vuxna. Och de vuxna vill inte ”offra” sig och äta barnvänligt. Jag gör ofta (måste man nog sågå då det blir 3:e året i rad nu med given succé) Quesadillas till barnen till förrätt.

Det går fort och kan förberedas.
Det går att variera i det oändliga.
Barnen älskar det! (och får dessutom äta med händerna)

~

Quesadillas

Enkla Quesadillas

små vete Tortillabröd
Philadelphia ost (kan uteslutas)
riven ost, gärna en vällagrad typ präst eller WB
skinka eller salami, en smakrik!
salt och peppar från kvarnen
olivolja

Ta ett tortillabröd.
Bred på philadelphiaost på hela ena sidan.
Salta och peppra.
Strö på riven ost över hela.
Strö över strimlad skinka eller salami. Lägg inte på hela skivor, det är inte alls lika gott!
Strö på riven ost en gång till.
Bred Philadelphia på ett annat Tortillabröd.
Lägg bröden samman med ost mot fyllning och pressa samman litegrann.
Hetta upp en stekpanna.
Sätt i lite olivolja och  lägg i din dubbla tortilla.
Stek på medelhög värme ett par minuter och vänd sedan.
Stek nån minut på andra sidan med.
Skär i tårtbitar, klart!

Tips!

Jag räknar med en halv tortilla var till förrätt till barnen. Ska de äta det som huvudrätt räkna med minst 1-1½ per barn och minst 2 per vuxen.
Du kan förbereda tortillan dagen före om du vill. Se till att den är väl plastad och i kylen bara.
Fyll den med vad du vill!
Stark ost, getost, kalkon, köttfärs, kyckling, vegetarisk… Majs, paprika, salsa, tomater, stekt bacon, stekta champinjoner, spenat, zuccini, jalapeños…bara fantasin sätter gränsen =)
Servera gärna med något krispigt som en sallad och något att dippa i, tex guacamole, salsa eller annan god smakrik sås.

~

Lite vuxnare smaker finner du nedan och jag börjar med att främja bygden med the one and only -Västerbottensost!

~

Den här är lätt att göra vegetarisk! Servera med vegetarisk rom eller tångcaviar.

WB-bakelse

bilden lånad

WB bakelse

Botten:
4 skivor kavring

Fyllning:
3 gelatinblad
2 dl kesella gourmet
1 dl Gräddfil
100 g riven Västerbottensost
1/4 hackad röd lök
1 dl hackade äpplen
1/4 dl hackad stjälkselleri
1/2 dl hackad dill och persilja
1 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
1 tsk citronsaft

Topping:
100 g sikrom/löjrom

Ta med en utstickare ut 4 runda bottnar av kavringen, lägg dem i varsin rund, plastfodrad form. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under 5 minuter, krama ur dem och smält dem på låg värme.
Värm 1 dl av kesellan försiktigt och rör ner det smälta gelatinet.
Blanda ner resterande kesella, gräddfil och övriga ingredienser.
Smaka av med salt och cayennepeppar.
Fördela röran i formarna, stryk slätt och låt stå ca 5 timmar för att stelna.
Toppa med löjrom, ta av plasten och servera gärna med ett par ruccolablad.

~

Jag älskar pilgrimsmusslor!
Men om du steker eller grillar dem för länge blir de väldigt tråkiga. Det ska vara en rå mitten i dem tycker jag.

~

Pilgrimsmusslor med papayasalsa

bild lånad från tv4

Pilgrimsmusslor med Papayasalsa 6 pers till förrätt

12 st pilgrimsmusslor
Salsa
1 st papaya, mogen
3 st tomater, på kvist
1 st gurka
1 kruka mynta
1 kruka koriander
2 msk honung, flytande
3 msk olivolja
0.5 klyfta vitlök
1 st jalapeño, chili
1 st lime, saften
flingsalt
svartpeppar från kvarn

Dela, skala och kärna ur papayan, gurkan och tomaterna. Tärna dem i små bitar och blanda varsamt i en skål.
Smaksätt med honung, olivolja, riven vitlök, finhackad chili, limesaft, flingsalt, svartpeppar och fint skuren mynta och hackad koriander.
Dra bort muskeln på pilgrimsmusslorna och krydda dem med flingsalt och svartpeppar.
Hetta upp en stekpanna med olivolja, pannan ska vara riktigt het.

Stek musslorna cirka 1 minut på varje sida.
Servera musslorna med salsan – gärna i ett snäckskal eller ett högt martiniglas!

~

Eller…

servera några små snittar/canapeér som du gillar. Det är alltid uppskattat!
Tänk på att inte göra dem för lika. Alltså ska du ha tre snittar gör du en med fisk/skaldjur, en med kött och en vegetarisk tex.
Tänk också på att inte göra en för ”het” så att dina gäster bränner smaklökarna för de andra snittarna.

~

Jag serverar alltid ”den riktiga” skumpan till förrätten eller till välkomstdrink.  Till tolvslaget behöver man inte the real deal utan kör på ett mousserande vin då istället!
Och glöm inte bort rose-bubbel bara för att det är vinter!
Det är smaskens även fast det är snö ute.

Det var några förrätter, lite varmrätter bloggar jag imorrn!

//Suss

Annons
Annons
Annons
Annons