Annons

Ett glas rött

Annons

När jag var liten så gjorde mina föräldrar massor hemma. Alltså hemlagat. Det var ju värsta lyxen att få nåt ”köpes” tyckte vi barn.

De plockade bär och gjorde gelé, saft och sylt, skördade ur landet (fast det var väl sisådär med skörden av morötter, sallad och sånt vill jag minnas) satte potatis som räckte hela året, köpte hela djur så som ren och gris. Pappa jagade älg och fiskade röding så att det räckte för en årsförbrukning till en familj med 5 barn och två vuxna. De köpte i stort sett aldrig varken fisk eller kött under hela året i butik. Och de var inte ensamma. Vi barn satte och grävde upp potatis så mycket vi hann och hjälpte att stycka, mala och packa av djuren. Jag tyckte det var så pestigt -just potatisen. Köttet var roligt att hjälpa till med.

Hur som helst så var saften var nåt särskilt.
Att komma hem från skolan, öppna dörren och känna doften av nykokt vinbärssaft..Oh mama!!
Herregud, så gott det är!
Det enda som toppade den var när hon bakade kanelbullarna och sirapslimpan.

Av dagens skörd.

Röd vinbärsdricka

Det går väl sisådär att plocka för mig. Tur jag har en duktig familj som kan och en SaftMaja som hjälper.
Men det blir varken blåbärs- hjortron- eller lingonplockning i år för min del. Inte är det så kul att plocka tycker jag, men guld att hitta några påsar med hjortron i frysen att värma till glass i vinter. Det är ju hur gott som helst!

Nu ska jag börja med middag.
Färskpasta med en krämig sås på champinjoner och fläskfilé. Gott.
Ni ställer väl inte undan grillen bara för att det blir vinter snart? Våga grilla året runt säger jag bara!

/Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons