Barnen gillar inte lax.
Sambon gillar det mesta.
Jag gillar lax ibland om det är nån som gör den som gör det bra, annars är att äta lax som att tugga på papper.
Alla blir någorlunda glada om jag gör laxfärsbiffar! Jag gör dem olika från gång till gång, men jag har försökt skriva ner nåt slags grundrecept jag gör här till er.
Så är det med all mat jag lagar, det är sällan jag gör likadant två gånger. Den här bloggen tvingar mig att skriva ner recept vilket ju inte är så dumt =)
Laxfärsbiffar 4 port
500 g laxfilé, skinn och benfri
1 ekologisk ägg
½ dl ströbröd
½ dl mjölk
½ dl grädde
½-1 ekologisk (eller väldigt vältvättad) citron, saft & skal
flingsalt
peppar från kvarn
Blanda ströbrödet med mjölken i en skål och rör om så det får svälla en stund.
Skär laxen i mindre bitar och lägg i en matberedare eller kör med stavmixer till det är någorlunda ”färsigt”.
Lägg i resten av ingredienserna. Det blir en ganska lös och geggig smet.
Rör om och förvara i kyl tills du ska steka dem.
Värm en stekpanna och smält smör i den.
Klicka ner smet så det blir så stora biffar du vill ha eller ca 10-12 stycken av den här smeten.
Stek några minuter på varje sida,ha hellre en rå kärna i mitten än att steka för länge till en torr biff!
Du kan ha biffarna såhär, utan krusiduller.
Men idag smaksatte jag mina med:
-1 röd chili och 1 ordentlig knippa färsk koriander och skippade pepparn.
Prova även smaksätta med sweet chili/färsk lime, ingefära/citron/chili eller gräslök/citron/svartpeppar.
Tips!
Mal gärna eget ströbröd i morteln av ett knäckebröd. Det blir både godare, betydligt billigare och är inte alls krångligt eller svårt.
Gör biffarna större och tjockare, stek på lite lägre temperatur och servera som laxburgare i bröd! Hur gott som helst!
Våga experimentera med smaker. Börja försiktigt om du är ovan och smaka dig fram. Våga vägra vara slav under måtten 😉
Smaklig spis!
/Suss