Datum: 1 september 2018 Plats: Vallen, Lövånger Börjar: 13.00
I slutet av 1700-talet blev statsmakten i Sverige angelägen om att de stora ödemarkerna i norr skulle befolkas genom förbättrade kommunikationer och nybyggen. Detta var en mycket turbulent tid med industrialiseringen av landet, hungersnöd och andra armod. Det var nära att det svenska riket skulle gå under i början av 1800-talet, närmare bestämt i kriget mellan Ryssland och Sverige 1808–1809, då det svenska riket utmanades och förlorade sin östra rikshalva, Finland, Åland samt delar av dåvarande Västerbotten och Lappland.
Bakom koloniseringen av norra Sverige låg samma drivkraft som drev fram emigrationen till Amerika; ett födelseöverskott tack vare potatisen, vaccinet och freden, samt brist på jord. Man sökte nya försörjningsmöjligheter. Som ett led i detta påbörjades avvittringen. Avvittringen var den process genom vilken enskildas mark skildes från statens i Norrland och Finland. Sågverksindustrins enastående expansion på 1800-talet kom att påskynda avvittringen och processen fick stor betydelse för såväl skogsbruket som nybyggarna. Norrland blev Sveriges Amerika.
Programpunkter
Den 1 september kl 13:00 invigs minnesmärket av nybyggarna i Sveriges Amerika – Norrland – av kommunalrådet Lorentz Burman.
Kl 13:15 öppnar Hembygdsområdet med smedja, bagarstuga, Barbros ateljé samt berättarstuga där du får möjlighet att se hur det en gång var.
Kl 15:00 minimusicalen SMED med Ulf Nordwall, Peter Nordwall och Maria Bervelius. Du får följa familjen Smed under fyra generationer som ett exempel på hur livet var för nybyggarna.
Kl 16:00 bokrelease SMED av författaren Ulf Nordwall.
Kl 17:00 av slut och plombering av framtidskapseln som öppnas år den 1 september år 2043. I denna har du som besökare möjlighet att skriva en hälsning till en vän.