Den 8 april inleddes rekonstruktionen av Food i Skellefteå AB och dörrarna stängdes till Stadskällaren, saluhallen och Grannen Pub i centrala Skellefteå. Runt 20 personer jobbade där, timanställda inräknade, och när pandemin slog till gick det snabbt utför.
Ägarna Markus Richtmann, Mie Johansson och Pär Johansson förstod att de var tvungna att göra någonting. På bara några dagar tappade de nästan all omsättning.
– Före coronapandemin kändes det som att vi låg på topp, berättar Markus.
Stadskällaren har uppmärksammats i White Guide flera gånger. Förra året var Food i Skellefteå AB även det högst placerade Skellefteföretaget på Dagens Industris gasellista. DI Gasell-priset delas ut till de snabbast växande företagen i Sverige.
Först hade ägarna tänkt vänta till hösten med att öppna verksamheten, men förutsättningarna känns bättre nu. Därför gör de en mjukstart med Grannen Pub.
– Det känns som att det är lite mer positiva vibbar i samhället nu, säger Markus.
– Sedan siktar vi på att ha full verksamhet i september, berättar Mie.
Mer utrymme och mer på menyn
På tisdagseftermiddagen håller pubens uteservering på att ställas i ordning på gatan utanför. Uteserveringen kommer även att omfatta ytan utanför Stadskällaren, för att den ska bli så rymlig som möjligt. Även på insidan blir utrymmet större än tidigare.
– Nu ska man också kunna sitta i delen där saluhallen var, berättar Markus.
– Ingen ska behöva trängas hos oss, säger Mie.
På puben kommer även menyn att breddas rejält. Ledningen har försökt skapa ett hållbart koncept, ett sätt för dem att bedriva verksamhet trots det kärva läget.
– Vi har också en betydligt lägre kostnadsbild nu, berättar Markus.
Många är säkert nyfikna på vad som händer med Stadskällaren?
– Vi är lite hemlighetsfulla där. Vissa bitar är lite känsliga att prata om, eftersom vi befinner oss i en rekonstruktion. Vi tänker återkomma längre fram, säger Mie.
– Men det kommer att bli grymt, tillägger Markus.
Båda ser fram emot att få välkomna besökare igen. Grannen Pub öppnar den 26 juni.