I ett pressmeddelande skriver Ung Företagsamhet att de arbetar för att alla elever ska ges samma möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. En obligatorisk entreprenörskapskurs skulle vara en del av det.
De vill även att företagande enligt UF-modellen ska erbjudas på alla gymnasieskolor.
Frida Wimelius, regionchef Ung Företagsamhet Västerbotten, säger att personer som drivit UF-företag oftare startar företag än andra och har lägre arbetslöshet.
– Och tjänar mer. Att driva UF-företag gör med andra ord skillnad, både för individen och samhället, säger Frida Wimelius i pressmeddelandet.
”Tar examen utan en god inblick”
Detta läsår ska totalt 33 706 gymnasieelever i Sverige driva UF-företag. Engagemanget ska variera kraftigt beroende på gymnasieprogram. På Teknikprogrammet ska det till exempel vara 18 procent som driver UF-företag, enligt Ung Företagsamhet.
I länet ska motsvarande siffra på Fordon- och transportprogrammet vara 10 procent.
”På Samhällsprogrammet där det finns ett stort elevunderlag och många elever som vill göra skillnad för samhället så är siffran 13 procent”, skriver Ung Företagsamhet.
– Dessa elever, som ska bli nästa generations arbetsgivare, tar examen utan en god inblick i att driva företag. Det är synd då framtiden i allra högsta grad är beroende av en fortsatt driven, lösningsfokuserad, kreativ och företagsam arbetskraft. Företagsamhet och entreprenörskap har aldrig varit viktigare, säger Frida Wimelius.