Idag har väl ingen missat att det är Kanelbullens dag?
Nymalen kardemumma är så mycket godare!
Jag, som var hemma och vabbade, gjorde kanelbullar till barnens glädje.Receptet sätter jag in sen, jag bloggar från mobilen och känns nu som att febern intagit min kropp.Inför långjobbhelg och allt. Jag hoppas det ger med sig tills imorrn..
Undrar du hur du ska göra för att få såna där snygga lagom krusidulliga och snurrade knutar på bullarna?
Det gör jag också, men det löser sig om man bara tvinnar och knyter lite hur som helst. Ju mer du tänker desto svårare är det.
Om du verkligen vill göra det korrekt kan du googla fram en film.
Kanelbullar med kardemumma, 20 stycken
1 msk svarta kardemummakärnor
1 st ekologiskt ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1½ dl strösocker
½ tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
1.2 l vetemjöl, vetemjöl special eller blandat
fyllning:
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
2-3 msk malen kanel
sockerlag till pensling (2 delar socker/ 1 del vatten)
pärlsocker
1.Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med den ljumma mjölken. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt och ägg.
3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. När du har kvar ca hälften av mjölet så klickar du i smöret eftersom du blandar och sedan resten av mjölet.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
4.Blanda under tiden smör, socker och kanel till en krämig fyllning.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
6. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
7. Vik en tredjedel av ena kortsidan mot den andra till dubbelvikt och sedan den sista tredjedelen så det blir en trippelt vikt ”degark”.
8. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor (ca 10 remsor) och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
9. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
10. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Pensla med ägg och strö på pärlsocker.
11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
12. Pensla bullarna med sockerlag.
Kanelbullarna blev goda iallafall.
❤