Idag har jag och två arbetskamrater varit på Botnia Fisk och filéat lax, rödspätta och sej. Även om jag kunde sedan innan så var det bra att danka av de gamla kunskaperna med just plattfisk. Jag kände mig lite osäker när jag gick dit på just de där platta rackarna, men det satt tydligen i ryggmärgen så det var inga problem.
Vi filéade några sejfiskar och en hel drös med lax.
Nu vill jag bara öppna den där charken så vi får börja sälja finfisk, ost och delikatesser!
Jag håller på för fullt nu och kokar fiskfond på fina rödspättaskrov.
Fonden ska senare i veckan bli en fisksoppa. Mmmm!
Såhär gör jag fiskfond, ungefär som Per Morberg.
~
Fiskfond
1 kg fiskrens, välsköljt i kallt vatten och utan gälar (gör att fonden kan bli besk)
2 gula lökar
1 morot
1 blekselleri (jag hade inte det hemma utan tog en palsternacka, man tar vad man har)
0,5 purjolök
2 lagerblad
2 kvistar persilja
några vitpepparkorn
Skölj fiskrenset noga i kallt vatten och skär bort gälarna.
Skär grönsakerna i stora bitar.
Lägg allt utom kryddorna i en stor kastrull och fyll med vatten så det täcker.
Koka upp och lägg i kryddor.
Låt koka 10 minuter. Skumma väl.
Låt koket stå ytterligare 10 minuter. Sila fonden noga ner i en annan kastrull.
Reducera (koka ner) tills hälften återstår.
~
Till middag blev det en fiskgratäng med tomat och fetaost, receptet får du här!
Receptet är inte mitt utan kommer från Melker Anderssons mamma, av alla människor i världen.
Jag har ändrat på det och såhär gjorde jag.
Melkermammans fina fisk, 6 pers.
1 kg sejfilé
salt
vitpeppar från kvarn
en burk Mutti coctailtomater
1 gul paprika i bitar
3 schalottenlökar i klyftor
½ purjolök i bitar
1 burk krossade tomater, Mutti
2½ dl vispgrädde eller mellangrädde
1 msk chilisås
1 msk dijonsenap
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 kvistar färsk basilika, hackad
1 stor kvist färsk dragon, hackad
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar från kvarn
1 paket grekisk fetaost, i stora smulor
Sätt ugnen på 225°.
Salta och peppra fiskfiléerna.
Lägg fisken och alla grönsakerna i en smord ugnsform.
Rör ihop krossade tomater och grädde med kryddorna. Slå det över fisken och grönsakerna i formen.
Smula över fetaosten och sätt in i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Strö över lite mer färsk dragon och basilika.
Ät med potatis, potatismos eller ris.
~
♥