Annons

Midsommar!

Annons

Som ärade kollegan Nisse skriver i sin blogg idag så står sillunch och grillat högt på menyn hos de flesta.
Så även för oss.
Till efterrätt ikväll tänker jag göra en tårta med jordgubbsmousse och vit chokladmousse. Den är hur god som helst!

Frisk Jordgubbstårta

Frisk jordgubbstårta 8-10 bitar

Ingredienser
1 st marängbotten


Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulor
2½ dl vispgrädde


Jordgubbsmousse:
1 liter jordgubbar
4 gelantinblad
3/4 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde


Garnering:
jordgubbar
hyvlad vit choklad
färsk mynta


Smält den vita chokladen försiktigt på låg effekt i mikrovågsugnen eller över vattenbad.
1. Lägg marängen i en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter.
2. Chokladmousse: Smält choklad och smör över vattenbad eller i mikrovågsugn. Ta bort från värmen och rör ner en äggula i taget.
3. Vispa grädden. Blanda ner lite av grädden i chokladen och vänd sedan ner chokladen i grädden. Häll chokladmoussen i formen och se till att den blir jämnt fördelad. Frys ca 45 min så att moussen stelnar.
4. Jordgubbsmousse: Snoppa jordgubbarna och mixa dem till puré. Lägg gelatinet i kallt vatten 5 min. Koka upp vatten och socker. Dra  kastrullen från värmen och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna. Blanda med jordgubbspurén.
5. Vispa grädden och vänd ner den i jordgubbspurén.
6. Häll moussen över den vita chokladmoussen. Frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan tina i rumstemperatur ca 30 min före servering. Garnera med jordgubbar, hyvlad choklad och myntablad.

~

Vill man inte engagera sig så mycket i en efterrätt så mycket men ändå få ett riktigt gott slut? Grillen är redan tänd…

~

Grillad frukt
Det svåra är först, bestäm dig för vilka frukter du vill grilla. I stort sett all frukt blir bra i ett foliepaket.

Ta en redigt stor bit folie (eller flera mindre om du vill göra portionspaket)
Skala och kärna ur frukten och skär den i bitar.
Fördela ut på foliet.
Tillsätt det du tycker om tex honung, farinsocker, kokosflingor, marshmallows, choklad, mandelmassa eller kryddor eller kör naturellt.
Vik ihop folien så det är ordentligt tätt.
Grilla 10-15 minuter och servera med grekisk yoghurt, kesella, glass eller grädde.

~
Ha en härlig Midsommar!
/Suss

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons