Portersteken är i grytan.
Mmmm!
Att laga stek eller liknade länge i gryta måste vara det bästa som finns.
Ingen arbetsinsats nästan och middagen man får är sagolik!
Mannerströms Porterstek för 4
800 g hjortinnanlår eller nötinnanlår
färska örter, t ex timjan, rosmarin, lagerblad och bladpersilja
steksnöre
smör till stekning
1 st gul lök, skalad och klyftad
1 st morot, skalad och skivad
10 st enbär
8 st svartpepparkorn
2 flaskor porter (à 33 cl)
1 l viltfond,
2 dl vispgrädde
2 msk svartvinbärsgelé
salt och peppar
ev maizenamjöl
1. Fördela de färska örterna på steken och bind upp den med steksnöre.
2. Bryn steken runt om i smör i en gryta. Salta och peppra.
3. Tillsätt lök och morot, bryn tills allt har fått fin färg. Tillsätt kryddor, porter och viltfond.
4. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Bräsera på svag värme under lock, ca 2 timmar, tills steken har en innertemperatur på ca 65 grader.
5. Lyft upp steken och låt vila i folie. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Koka ihop vätskan i grytan tills ca 4 dl återstår.
7. Blanda vätskan med grädde, gelé och smaka av med salt och peppar.
Red eventuellt av den med maizenamjöl.
~