Annons
Annons

Guide Michelin

Annons MOBILE TOP

Idag är dagen D för stjärnkrogarna som strävar efter de åtråvärda stjärnorna i Guide Michelin.
Idag delas de ut. Stjärnorna!
Idag har vi 13 stjärnor totalt i Sverige och de är fördelade på 6 restauranger i Stockholm och 5 i Göteborg.
Den finns som app också att ladda hem till din iPhone om du vill det annars köper man den på bokhandeln.

Historien bakom Guide Michelin

Den första guiden kom redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. På den tiden fanns det cirka 3 000 bilar i hela Frankrike varav 95 procent av bilarna fanns i Paris. Syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet för att:
1. Slita på däcken så att de behövde köpa nya!
2. Sprida intresset om bilar så att allt fler skulle köpa bilar (och därmed behöva däck)

De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.

Det övergripande syftet var/(är fortfarande) således att förenkla resandet – något som fortfarande idag finns kvar i Michelins mission – ”en bättre väg framåt”.

Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet.

De åtråvärda stjärnorna
I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 – 5 bestick).
Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar.
Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.

– Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”,
– två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”,
– medan en stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.

Hur går bedömningen till?
Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:
1. kvaliteten på råvarorna
2. ”hantverket” – dvs smaken och tillagandet
3. ”personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck
4. värde för pengarna
5. kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Guide Michelin är inte att förväxla med White Guide som är endast svenska restauranger det handlar om då.
White Guide finns också som app till din telefon.

Annons
Annons
Annons
Annons