Annons
Annons

Middag och Mello, lördagen för två veckor sen

Annons MOBILE TOP

(lite fortsättning från ett annat inlägg om surdegsbrödet som inte ville jäsa..)

Efter surdegsbrödbaket fick vi gäster som sagt.
Våra goda vänner kom med sina barn och vi skulle käka och se Mello.
Jag kunde absolut inte bestämma vad vi skulle äta i lördags för jag sugen på precis allt möjligt. Utom kött.
Det blev lite snittar och skumpa när de kom.
Jag glömde fota men jag tog parmaskinka och gjorde knyten av dem med färskost med vårlök i. Vi hade lite oliver och en krispig crostini med olivtapenade och gul paprika.
Sen gjorde jag en riktigt 80-talrätt till förrätt, halv avokado med en räkröra.
Det var så länge sen vi åt det och retro eller ej, det ÄR gott.
Till den kan du använda vilken röra du vill.
Du bara delar avocadon, lägger på röran, garnerar lite och vióla! Så har du en snabb förrätt!

Sjukt trista bilder, med blixt. Jag vet.

Min räkröra med chili, för 6 halvor

½ rödlök, finhackad
ca 250 g skalade räkor, färska eller avrunna i lag (500 g frysta)
½ msk fryst dill eller 1-2 msk färsk hackad
1 msk fryst gräslök eller 2-3 msk färsk hackad
½ burk lätt creme fraiche
1 msk majonnäs
chili explosion
citron

Häll av/krama ur räkorna ur lagen eller skala de färska.
Hacka dem lite grovt och lägg i en skål.
Tillsätt alla ingredienser och rör om, men bara tills den blandats annars kan den lätt bli lös om du rör för mycket.
Smaka av med chili explosion, citron och ev. lite salt.
Servera på en rostad eller grillad brödskiva, till bakad potatis, avocado eller tex i en skål på buffé.
Du kan byta ut räkorna mot tonfisk, rökt/gravad lax, kräftstjärtar, skinka eller nåt annat gott!

~

Till varmrätt så gjorde jag vinmarinerad röding med en kall citrussås samt pressad potatis och en fräsch sallad med melon och granatäpple. Fräscht trots att det var köpesröding.
Jag hade mycket hellre gjort det på fjällröding som nån bror eller pappa hade fiskat upp.

Svärfars Vinmarinerade röding, för 4

1 rödingfilé per person
1 msk messmör
1 msk salt
1 msk soja
1½ tsk citronpeppar
5 hackade vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 dl vitt vin

Citronsås för 4

1 burk lätt creme fraiche
2 msk majonnäs
skal av 1 citron +  lite av saften
örtsalt eller italiensk salladskrydda
citronpeppar

Filéa fisken, behåll gärna skinnet kvar.
Blanda marinaden.
Marinera fileérna kallt i 3-4 timmar.
Grilla de avrunna fileérna på bakplåtspapper i mitten av ugnen ca 8 minuter.
Rör under tiden ihop citronsåsen.
Servera direkt!
~

Till efterrätt, den jävlades också så jag fick göra om den (satte ugnen på 250 grader istället för 140…ja du fattar hur det blev..)
Det var iallafall Creme Bruleé med naturella hallon och lite limezest.
Sjukt gott, jag älskar Creme Bruleé men jag hinner som glömma bort den efterrätten mellan varven på nåt vis. Receptet på den finns här.

Vi hann också klämma lite Lingon mojito. Helt rätt med Arvidsjaur-lingon i drinken!

Lingonmojito för 2

10 cl ljus rom
1 dl lingon
knappt 1 dl sockerlag
minst 1 lime
1 näve mynta + ev. 1 kvist till varje glas för dekoration

Koka upp lika delar socker och vatten till en sockerlag och låt den svalna.
Häll ner sockerlagen i en drinkshaker och tillsätt rom, lingon (spara gärna några till garnering), mynta och halva limen skuren i bitar.
Muddla så att lingonen mosas och juicen av limen går ur frukten.
Sätt is i glasen.
Sila ner vätskan.
Garnera med mynta och lingon.
~
Ha en skön fredag!

Annons
Annons
Annons
Annons