Annons
Annons
1999 tog kärleken Kaj Eman från Thailand till Sverige. Här har han utbildat sig till läkare. För några år sedan kom han som hyrläkare till hälsocentralen på Morö Backe. Han tyckte om stan så mycket att han flyttade hit och förverkligade sin dröm om att öppna en restaurang. Foto: Caroline Thorén

Kaj Eman – läkaren i Skellefteå som öppnade restaurang: ”Man ska göra det man tycker om”

PORTRÄTT Kaj Eman kom som hyrläkare till Skellefteå 2018 – och blev kvar. Nu driver han en restaurang vid sidan av läkarjobbet. "Livet är kort. Man ska göra det man tycker är roligt", säger Kaj.

Annons MOBILE TOP

Det är årets gråaste årstid. De höstlöv som brann i rött och gult för några veckor sedan är nu en brun sörja på marken under de spretiga träden. Det är mitt emellan höst och vinter. En intetsägande, färglös tid, precis som månaden mars. Att komma in på restaurang Asia i centrala Skellefteå råder dock bot på årstidens färglöshet. Ägaren Kaj Eman har inte dukat under för gråskalornas tyranni utan vågar välja färg på såväl möblemang som på lysdioderna i baren. De i Thailand inköpta blomsterarrangemangen i plast ger bokstavligen fingret åt allt vad skandinavisk stramhet heter. Det hela är mycket befriande.

– De här hittar du bara i Thailand. Det svåra är att arrangera dem så det blir snyggt men jag fick till det bra, säger Kaj och rättar till några blomstergirlanger.

Blomsterarrangemangen i restaurangen är köpta i Thailand och arrangerade av Kaj själv. Foto: Caroline Thorén

Det krävs inte lång stund med Kaj Eman för att förstå att han är en man med både självkänsla och ödmjukhet – en kombination som inte är helt vanlig. Människor med det ena brukar ha mindre av det andra. Men kanske har det med hans bakgrund att göra och med det extremt hårda arbete som krävts för att nå dit han är idag.

– Min arbetskapacitet är väldigt stor. Jag är van att jobba hårt sedan jag var ung. Men det handlar också om att känna sig själv och veta vad man klarar av. Jag brukar säga att man kan ha många bollar i luften utan att bli utbränd. Men det förutsätter att du vet när du ska fånga dem, säger Kaj.

Annons

Kaj Eman föddes i nordöstra Thailand, på gränsen till Kambodja, för 53 år sedan. I en familj med 13 barn var pengar en bristvara men Kaj uppmuntrades alltid till studier av sina föräldrar. 1999 förde kärleken honom till Sverige och Kopparberg. Efter bara ett år i det nya landet avled hans pojkvän plötsligt men istället för att återvända hem stannade Kaj kvar i Sverige och började efter ett par år att plugga på läkarprogrammet i Göteborg. En utbildning som satte Kaj på minst sagt hårda prov.

– Det var tufft, det måste jag säga. Jag hade en lärare som efter en muntlig tenta sa att jag inte var intelligent och inte borde plugga till läkare. Men tydligen hade han betett sig illa mot studenter innan och mina kursare stöttade mig. Det enda mina svårigheter handlade om var ju språket. Kurslitteraturen var på engelska, undervisningen på svenska och mina egna tankar på thai. Då är det inte så konstigt att det tog lite extra tid för mig att uttrycka mig, säger Kaj.

Jag älskar att ha flera roller. Jag kan vara läkare och professionell. Och jag kan vara en restaurangägare som älskar att ordna roliga festkvällar. I Thailand skulle det inte gå att en läkare plockade disk och städade på restaurang.

Men Kaj gav inte upp och ett antal år senare närmare bestämt 2016, då han jobbade som ST-läkare på kirurgkliniken i Arvika, belönades han med Läkarförbundets stora handledarpris. Ett pris han fick för sin goda förmåga att handleda blivande läkare.

För Kaj handlar livet om att ha roligt, förverkliga sina drömmar och hjälpa sina medmänniskor, något han gör så ofta han kan. Foto: Caroline Thorén

Men hur kommer det sig att Kaj, som hade både jobb och sambo i Värmland, hamnade i Skellefteå? Jo, en tjänst som hyrläkare tog honom hit, närmare bestämt till Morö Backe hälsocentral. Och staden föll honom i smaken.

– Skellefteå är en lagom stor stad och jag fastnade för den stora vänligheten här. Människorna är öppna och det är lätt att samarbeta med både kommunen och andra. Jag upplever att människor vill det bästa för stan. Min pojkvän kommer ofta och hälsar på också. Man måste lite på varandra i kärlek, låta varandra förverkliga sina drömmar.

Annons

Kaj jobbar fortfarande som läkare på hälsocentralen på Morö Backe och öppnade 2023 restaurang Asia på gågatan, en dröm han länge haft. Och för att få livet att gå ihop lämnar han stort ansvar till sin personal, något som är signifikativt för Kaj: förmågan och viljan att lita på sina medmänniskor.

– Det är klart att jag var här mer i början, jag har ju huvudansvaret som ägare. Men jag har kunnat lämna över mer och mer ansvar. Min grundprincip är att man måste lita på människor. Och jag brukar säga till mina medarbetare att de får framföra kritik till mig om de känner att något inte fungerar. Men då vill jag samtidigt ha förslag på en lösning så att vi utvecklas, säger Kaj.

När Megafonen träffar Kaj står Halloween för dörren. På restaurang Asia anordnas ofta olika typer av temakvällar som är välbesökta. Foto: Caroline Thorén

Numer är Kaj på restaurangen under fredagar och lördagar och det främsta skälet till det är mötet med människorna. Trots placeringen i ena änden av gågatan, något som enligt skelliansk avståndsbedömning är ”långt bort”, så har Asia gott om besökare på helgerna. Enligt Kaj är det en stor blandning av besökare med olika nationaliteter och bakgrund. Och med olika teman, karaoke och disco har Asia fått många stammisar.

– Jag älskar att ha flera roller. Jag kan vara läkare och professionell. Och jag kan vara en restaurangägare som älskar att ordna roliga festkvällar. I Thailand skulle det inte gå att en läkare plockade disk och städade på restaurang men i Sverige är det inte lika strikt, säger Kaj och tillägger.

– Dessutom spelar restaurangen en roll för många människor. Vi har en kvinna som levt isolerad i 15 år som börjat komma hit varje lördag, som känner att hon alltid hittar någon att prata med här. Och jag träffar en del av mina patienter också. Och människor som sedan listar om sig för att få bli mina patienter, säger Kaj och skrattar.

Annons

Jag träffar Kaj tidigt på morgonen den här oktobertisdagen. Det var hans förslag och efter att ha fått insikt i alla strängar han har på sin lyra förstår jag valet av den tidiga intervjutiden. Kaj utnyttjar dygnets timmar till max. Klockan 9 börjar vi runda av intervjun eftersom Kaj ska hjälpa en av sina anställda med några familjeärenden. Och att hjälpa såväl anställda som vänner är något som Kaj ser som självklart.

– Kan jag hjälpa till så gör jag det. Jag har till exempel hjälpt några anställda så att de kan åka hem och hälsa på sina familjer. Livet är kort. Man ska göra det man tycker är roligt och man ska hjälpa sina medmänniskor.

Artikeln är en del av Megafonen 13/11 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons