Annons
Beslutet att lägga ner företaget har Michelle Selegran tagit i samråd med sin personal. “Det har framkallat många känslor och tankar, men beslutet känns helt rätt”, säger hon. Foto: Magnus Lindkvist

Efter fem år av hårt slit – därför lägger hon ner sitt företag: ”Står stolt och rakryggad i mitt beslut”

NÄRINGSLIV Så sent som i början av året var Michelle Selegran nominerad till Årets unga entreprenör. Nu lägger hon ner företaget. Här berättar hon om beslutet, framgångarna – och hur planen ser ut framåt.

Annons

Reaktionerna lät inte vänta på sig när Michelle Selegran, 29 år, meddelade att hon skulle lägga ner sitt stylingföretag i slutet av september. På mindre än ett dygn hade hon fått över 200 direktmeddelanden, mejl och telefonsamtal.

– Det var många starka reaktioner där de flesta visade stöd och förståelse, men även meddelanden i en mer anklagande ton som antydde att det minsann är ett dåraktigt beslut och slöseri med entreprenörskap, berättar hon när vi ses i hennes bostad drygt en vecka efter offentliggörandet.

Det var många starka reaktioner där de flesta visade stöd och förståelse.

På den korta tiden som gått har hon dessutom redan hunnit höra flera rykten om varför hon slutar.

– Det handlar om allt från att jag har varit svårt sjuk till att jag blivit ovän med någon. Men inget av det stämmer, det finns ingen som helst konflikt eller sjukdom bakom detta, säger hon med eftertryck.

I början av 2024 blev Michelle Selegran nominerad till Årets unga entreprenör på Alvargalan i Skellefteå. Foto: Privat

Michelle startade sitt företag M.S Form & Interiör 2019. Hon arbetade då heltid som undersköterska, men blev inspirerad av en vän i södra Sverige att satsa mer på sitt stora intresse: inredning.

Hon, då 24 år, startade en enskild firma – men till en början “hände ingenting”, som hon själv uttrycker det.

– Jag kände mig så liten i den här världen, men bestämde mig för att ta tag i saken på riktigt. Jag tog ledigt en dag och gick runt till alla mäklare i stan för att presentera mig och mina tjänster. Så här i efterhand tycker jag verkligen att det var modigt gjort.

Jag kände mig så liten i den här världen, men bestämde mig för att ta tag i saken på riktigt.

Parallellt med detta fortsatte hon att bygga sitt varumärke på sociala medier, och när en mäklare från en av mäklarbyråerna ringde och frågade om hon kunde hjälpa till med en fullmöblering svarade hon snabbt ja.

– Jag tog i princip alla möbler som jag hade hemma och jobbade hela den helgen, från fredag till söndag. Kunden blev jättenöjd och vi fick superfina bilder därifrån, vilket gav mig en viktig skjuts framåt, säger Michelle.

Annons
Under åren som Michelle har jobbat med styling har trenderna förändrats från att till stor del bestå av svart, vitt och högblankt till att innehålla mer jordnära färger och inslag av trä. “Trender förändras hela tiden så det gäller att hålla sig ajour. Nu ser jag fram emot att kunna lägga lite mer energi på mitt eget hem då jag får tid till det”, säger hon. Foto: Michelle Selegran

Nästa milstolpe kom senare under 2020 när Emelie Edergard, som var i färd att starta upp fastighetsförmedlaren HusmanHagberg i Skellefteå, hörde av sig. Hon ville inleda ett exklusivt samarbete och utlovade många uppdrag – vilket också blev fallet.

– Gänget på HusmanHagberg har blivit som en andra familj för mig. Vi har gjort mängder med jobb ihop, gått på galor och haft mycket kul. Jag är väldigt tacksam för det samarbetet, säger Michelle.

Som mest har vi haft grejer för att fullmöblera 42 bostäder samtidigt.

Att styla och möblera bostäder inför försäljning är dock inte det enda hon har gjort. Ungefär 40 procent av omsättningen har kommit från andra typer av tjänster som att styla event i kulturhuset, kontorslokaler åt företag och loger i Skellefteå Kraft Arena. Men även genom konceptet “inflyttningsklara bostäder” där M.S Form hyrt ut möbler till inresande företag.

– Som mest har vi haft grejer för att fullmöblera 42 bostäder samtidigt, det är ganska galet nu när jag tänker efter, säger hon.

Michelles företag sysselsatte som flest tre heltider samtidigt. Foto: Magnus Lindkvist
En bild från ett av Michelles stylinguppdrag. Foto: Michelle Selegran

Att driva företag har dock inte bara varit en dans på rosor. Uppdraget som stylist är tungt och utförs inte sällan på obekväma arbetstider.

– Det som folk ser utifrån är piffade bilder – men jobbet består till 90 procent av att bära, montera och flytta saker. Det är soffor, sängar och bord som dagligen ska upp och ner för trappor. Även vid en “liten” styling handlar det om fem stora backar och åtta påsar med textilier. Det är slitsamt.

Det som folk ser utifrån är piffade bilder – men jobbet består till 90 procent av att bära, montera och flytta saker.

Michelle har i perioder haft hjälp av flyttfirmor, men eftersom uppdragen ofta är på kort varsel har hon, hennes anställda – och inte minst hennes mamma – dragit det stora lasset.

– Efter fem år med företaget hade jag en förhoppning om att jag skulle kunna anlita personal som bär på heltid, någon som stylar och att det skulle finnas tid för att utveckla bolaget. Men vi kom aldrig dit, berättar Michelle.

Annons

Beslutet om att lägga ner tog hon innan sommaren, i samråd med sina anställda.

– På vissa sätt känns det som ett nederlag, företaget är och kommer alltid vara min bebis – men jag ska verkligen inte känna så. Jag har både gjort och utvecklat så oerhört mycket. Byggt varumärke, anställt folk och erbjudit tjänster som inte funnits i Skellefteå innan.

Att driva företag har också inneburit oräkneliga arbetstimmar. I allt från kundmöten, planering och offertskrivande till styling, bärtid och att hålla reda på all logistik i den stora lagerlokalen.

– Jag har länge jobbat för mycket för mitt eget bästa och nu värderar jag min fritid högre. Vi är även i färd med att bygga ett hus, och där vill jag vara hundra procent närvarande, säger Michelle som redan hittat ett annat jobb – Account Manager på Z-Profil.

Jag har länge jobbat för mycket för mitt eget bästa och nu värderar jag min fritid högre.

Där blir hennes uppgift att hjälpa företag med profilprodukter av olika slag.

– Det känns helt rätt. Jag vill gärna fortsätta jobba med något kreativt, men även bygga vidare på mina kunskaper inom relationer, kundvård och sälj. Det är dessutom ett fantastiskt härligt gäng vilket jag värdesätter högt, säger hon.

Annons

Totalt sett stylade Michelle och hennes anställda hundratals bostäder under sina år med M.S Form.

– Det har blivit många, många arbetstimmar, men det är inte något som jag ångrat av den här resan. Jag står stolt och rakryggad i mitt beslut att både starta och lägga ner, säger hon.

När Michelle reflekterar över sitt företagande känner hon stolthet. ”Jag står stolt och rakryggad i mitt beslut att både starta och lägga ner”, säger hon. Foto: Magnus Lindkvist

Det här företaget är nu ett avslutat kapitel – men att det är det sista vi ser av Michelle Selegran som entreprenör är nog osannolikt.

– Just nu är jag på helt rätt plats – men jag är kreativ och inte rädd för förändringar. Hips vips hittar jag på något annat, vi får se vad framtiden har att bjuda på, säger hon och ler.

Artikeln är en del av Megafonen 23/10 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons