Fast i dagsläget ser hon inte direkt fram emot pensionärslivet. Snarare tvärtom.
– Nej, det känns faktiskt mest hemskt. Kanel har varit mitt liv, mitt andra barn och kundkretsen som en familj. Men när kroppen börjar säga ifrån så måste man lyssna, det är bara så, säger Gittan.
Kanel är den där sortens kafé som det inte finns så många kvar av. Befriad från de stora kedjornas konceptuella likriktning har det en personlig prägel, något som förstärks av Gittans förmåga att skapa kontakt med människor. Under mitt besök på Kanel står det klart att Gittan känner eller är väl bekant med de allra flesta som kommer in. Intervjun avbryts med jämna mellanrum av kramar och småprat med kunderna.
– Jag tycker om människor och har lätt att känna empati med dem. Vi människor behöver mötas, vi behöver prata med varandra. Och det finns så många som är ensamma. Jag hoppas jag har kunnat ge dem en stunds gemenskap under mina år här, säger Gittan.
Skellefteå och Stockholm
Gittan, eller Carita som hon egentligen heter – hon valde sitt smeknamn själv vid fem års ålder och det blev snabbt vedertaget – föddes i Stockholm 1947. Med föräldrar från Skellefteå gick flyttlasset tillbaka norrut, närmare bestämt till Sävenäs, vid tre års ålder.
Fram till 14 års ålder hann familjen flytta fram och tillbaka till Stockholm ytterligare en gång innan bopålarna slogs ner permanent i Skellefteå.
– Att flytta mycket hade jag egentligen inga problem med. Men vid flytten när jag gick i tvåan blev jag förtvivlad eftersom jag var tvungen att lämna min fantastiska lärare Carin Edström som jag älskade. Min nya lärare i Stockholm fick aldrig en chans, skrattar Gittan.
Återkomsten
Gittan Smedh är utbildad ekonom och efter en skilsmässa vid 28 års ålder flyttade hon ner till Stockholm. Hon arbetade på samma bilfirma i 26 år, blev sambo med Pelle och fick sonen Jens, även han en för många välbekant Skelleftebo.
– Jens och jag står otroligt nära och kom varandra ännu närmare när min man Pelle dog för 15 år sedan. Och det var Jens som fick mig att flytta tillbaka till Skellefteå. 2005 köpte han ett kafé och flyttade upp. 2008 kom jag efter och köpte Kanel av honom.
Under de senaste tio åren har Gittan jobbat i snitt tio timmar om dagen på Kanel. Uppstigning sker kvart i fem på morgonen och för att orka med de långa dagarna är det sängdags vid halv tio på kvällen. Att sköta sömnen känns som en nödvändig förutsättning med tanke på de krav Gittan ställer såväl på sig själv som på verksamheten.
– Jag har alltid varit otroligt noga med råvarorna på Kanel. Isbergssalladen ligger minst 12 timmar i kallt vatten för att få det rätta krispet, alla frukter tvättas noggrant och räkorna ska vara färska och handskalade. Tidigare var jag väldigt pedant. Det är jag inte längre men jag vill fortfarande ha rent och snyggt omkring mig.
Elvis var för sexig
Ena långväggen på Kanel har utformats till något av en minnesvägg. Foton på lokala profiler som Lill-Herman och Burk-Curt ger en bild av ett annat Skellefteå, en annan tid. Närmast dörren sitter en stor bild på Gittans ungdomsidol Elvis, flankerad av Cornelis Vreeswijk.
– När jag var ung tyckte min mamma att Elvis var för sexig så jag fick inte ha bilder uppe på honom. Det tar jag igen nu, säger Gittan och fortsätter.
– Jag var gravid med Jens som skulle födas i augusti 1977. Jag hade gått över tiden och det var tal om igångsättning. På morgonen den 17 augusti hörde jag på radion att Elvis hade dött och precis i samma ögonblick fick jag en värk. Fyra timmar senare var Jens född. Det glömmer jag aldrig.
Nya tider på Kanel
När Gittan bestämde sig för att sälja Kanel hade hon vissa krav på en eventuell köpare. Ett av dem var att Kanel ska fortsätta vara ett kafé där människor kan mötas och där priserna hålls på en bra nivå. Efter flera bud från olika intressenter föll valet på Frida Jäder.
– Det känns verkligen jättebra! Jag är säker på att Frida kommer att göra något bra av det här stället, säger Gittan.
Så vad ska Gittan ägna sig åt nu när hon inte längre behöver jobba tio timmar om dagen? Ja, ett och annat besök på “nya” Kanel kommer det nog att bli liksom en hel del samvaro med barnbarnen som Gittan alltid haft en nära relation till. Kanske blir det också något glas vin eller öl också. Men det blir alkoholfritt eftersom Gittan är nykterist sedan många år.
– En gång i tiden rökte jag. Men när jag slutade röka slutade jag också dricka alkohol eftersom det gjorde mig så röksugen. Det var lika bra att sluta med båda. Men nu kanske det är dags att bekanta sig med någon av Skellefteås alla pubar, säger Gittan och ser lurig ut.