Malmstråket arrangeras av Skellefteå skidklubb och Bolidens skidklubb. Thorbjörn Johansson är före detta ordförande för Skellefteå skidklubb och sitter numera med i tävlingskommittén. Han berättar att intresset för att delta i tävlingen är stort, och tror att det finns flera skäl till det.
– Malmstråket är seedningsgrundande för Vasaloppet och tjejvasan. Sedan ligger loppet ganska perfekt i tid, ungefär två veckor innan Vasaloppet.
Malmstråket går mot trenden
Nästan alla andra långlopp är så kallade varvlopp, det vill säga att åkarna åker flera varv runt samma bana. Malmstråket går emot den här trenden, med start i Boliden och målgång i Skellefteå.
Att inte arrangera ett varvlopp är ett medvetet val från de båda skidklubbarna. Bland deltagarna verkar intresset för att delta i varvloppen avta, medan Malmstråket ser en ökning, berättar Thorbjörn.
– Just för oss känns det såklart bra, men det är tråkigt om deltagandet dalar på andra ställen. Det kan nog vara tillfälligt, för skidåkningen är på uppgång. Sporten växer så det knakar.
Ola Strömberg är även han tidigare ordförande i Skellefteå skidklubb, och numera ansvarig för spåren längs den andra delsträckan av loppet. Han tycker att formatet på loppet är tjusningen.
– Det är lite som att du ger dig ut på en skidresa från punkt A till B. Det är som ett minivasalopp. Och det finns ganska få såna långlopp, det är nog det som skiljer ut Malmstråket.
Olika typer av deltagare
Bland deltagarna i tävlingen finns elitåkare, klubbåkare och en ökande andel motionärer.
– Det är lite meningen med loppet, det ska vara blandat. Man kan åka hela sträckan på fyra mil, eller så åker man någon av de kortare sträckorna, säger Thorbjörn.
Den tekniska utvecklingen har gjort att fler amatörer anmäler sig till skidlopp, tror han.
– Den stora grejen är att det har kommit vallningsfria skidor. Då slipper man tänka på vallningen och det blir en lägre tröskel. Det är jättebra.
Det är svårt för någon av Thorbjörn eller Ola att säga hur många som väntas delta i år, men Ola hoppas att det blir fler än i fjol.
– Vi hade runt 350 tävlande i fjol, min förhoppning är att få 400 anmälda, det vore jättebra. Ännu bättre om det vart 500, säger han och skrattar.