Jag fick en förfrågan tidigare av Tobias om snittar.
”Jag tänkte fråga om du har något tips på enkla och begärliga snittar att bjuda på före en grillmiddag i vårsolen? Snittar som skapar ha-begär och sätter igång hungern inför grillmiddagen (med andra ord inte så matiga snittar). Med lite tur kanske Nisse kan ge tips på lämplig dryck också.”
Mitt svar löd:
”Köp ett färskt butiksbakat bröd, tex Tor, Oden eller Balder. Skär i skivor och smörj in med lite olja och ev strö lite flingsalt över.
Gör (eller köp) en olivtapenade, en god smakrik ost tex Taleggio eller en mogen Brie och en citrusaioli.
Låt gästen grilla sitt bröd och breda på det den vill ha på sin egen snitt så de blir lite aktiverade och ännu mer hungriga.
Ha lite tunt skivad röd paprika som de kan ta ur med och kanske en fräsch marmelad, typ fikon, till osten.
Gott, enkelt och smaker som triggar smaklökarna för en härlig grillkväll =)”
Här kommer lite recept!
~
Olivtapenade 4 port
400 g urkärnade oliver, gröna eller svarta
2 msk sardellfiléer eller 1 msk kapris
2 st vitlöksklyftor
0.5 dl olivolja
smaka av med lite färskpressad citronjuice
Skär oliver, sardeller och vitlök i lite mindre bitar.
Mixa alltsammans med stavmixer eller i matberedare.
Smaka av med citron.
Låt tapenaden stå och dra en stund innan servering.
Tips!
-Vill du har tapenaden lösare tar du lite mer olivolja och fastare så tar du mindre.
~
Citrus Aioli, 4 port
1 st äggula
1 st liten vitlöksklyfta, finriven eller pressad
1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
flingsalt
smaksättning:
svartpeppar från kvarn
skal och saft av ½ citron, ekologisk och vältvättad
Vispa äggula, vitlök och vinäger till aiolin.
Häll i olja under vispning i en tunn jämn stråle, inte för fort.
Smaka av med salt, peppar och citron.
Tips!
-Du kan variera din smaksättning i aiolin hur du vill.
Det här var en variant på just citrus som är god till bruchetta, fisk och skaldjur, kyckling och fläskkött.
Fikonmarmelad
…borde göras på hösten/vintern eftersom det är då det är säsong för fikon.
En som jag tycker är god är den från St Dalfour.
De brukar finnas i både små burkar och som den på bilden, lite större.
Tack för visat intresse Tobias!
/Suss